Grid star
banci

PROBLEME CU BANCA: RECLAMATI AICI – Sprijin pentru romanii care identifica elemente menite sa le afecteze interesele. ANPC merge mai departe dupa ce a amendat 19 institutii financiare

Dupa ce a amendat 19 banci, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) condusa de Horia Constantinescu (foto)  pune la dispozitia romanilor o adresa de e-mail, cu scopul de a veni in sprijinul consumatorilor care identifica elemente menite sa le afecteze direct interesele si sa ii determine sa ajunga intr-o situatie financiara dificila, in timpul derularii unui credit bancar contractat.

Consumatorii pot semnala probleme de tipul:

• cresterea exagerata a ratelor si, ca atare, a gradului sau de indatorare, fata de momentul contractarii creditului;

• cresterea nejustificata a dobanzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale;

• prezentarea, la momentul ofertarii, doar a solutiei de rambursare cu rate egale (ponderea in rata fiind de 75% dobanda si 25% sold principal), fara a i se pune la dispozitie mai multe posibilitati de rambursare pentru a alege. Sesizarile pot fi trimise la spsf@anpc.ro.

Documentele necesare

"In cazul in care doriti sa semnalati astfel de situatii, transmiteti, pe adresa de e-mail mentionata scanarea urmatoarelor documente

•  contractul si scadentarul initial;

•  valoarea actuala a ratei;

•  notificarile primite de la banca;

•  venitul net al titularului, la momentul contractarii si in prezent;

•  corespondenta pe care ati avut-o cu banca.

Pentru documentarea comparativa a comisarilor ANPC care se ocupa de acest domeniu, in cazul in care locuiti sau munciti in alta tara a Uniunii Europene, detineti un contract de imprumut incheiat cu o banca de acolo si doriti sa veniti in sprijinul institutiei noastre – pentru o imagine cat mai completa referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimteti, pe aceeasi adresa de e-mail, scanarea documentelor care sa contina nivelul ratelor, scadentarele, dobanzile sau orice alta informatie referitoare la derularea creditului doriti sa ne puneti la dispozitie, fara a ne dezvalui datele Dvs. Personale”, anunta ANPC.

Acuzatiile

Recent, ANPC a sanctionat 19 banci pentru "practici comerciale inselatoare cu privire la modul de calcul al ratelor”. Potrivit Autoritatii, pe graficul de rambursare rata era compusa, in primii ani, 25% din soldul principal de rambursat si 75 % dobanda. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobanda, sustine Autoritatea. Bancile contesta insa amenzile si sustin ca nu au facut nimic gresit (click aici pentru a citi).

*Cititi aici despre primele amenzi aplicate de ANPC

*Cititi aici despre al doilea val de amenzi

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani