Grid star
banci

BANCILE DIN ROMANIA AU DAT MILIARDE DE LEI – Raport pe ultimii doi ani

Creditele noi acordate de bancile din Romania populatiei si companiilor in doi ani de pandemie, in perioada 2020 - 2021, s-au cifrat la 194,5 miliarde lei.

Potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in cei doi ani analizati, creditarea a fost impulsionata de segmentul companiilor, cu o pondere de peste 55% din imprumuturi. Imprumuturile noi acordate de banci s-au ridicat la 84 miliarde lei in anul 2020, primul an marcat grav de criza de sanatate COVID-19, inclusiv prin lockdown. Acestea se situeaza putin peste nivelul creditelor noi accesate in anul 2019, cand volumul acestora a totalizat 83,24 miliarde lei, desi activitatea bancilor si a debitorilor s-a desfasurat in conditiile restrictiilor impuse in contextul pandemic.
In 2021, al doilea an de pandemie, in care starea de alerta s-a mentinut, s-a inregistrat o crestere cu 31,5% a volumului total al creditelor noi acordate, pana la 110,5 miliarde lei, comparativ cu anul 2020, pe fondul acomodarii populatiei si companiilor la contextul pandemic si datorita intensificarii activitatii fata de anul precedent. Astfel, in contextul pandemic, bancile din Romania au acordat credite in mod sustinut, ca intr-o perioada normala si pe baze sustenabile.

Scadenta sub un an

In 2021, ponderea creditelor noi a reprezentat o treime (34%) din soldul creditului neguvernamental de la sfarsitul anului, care s-a cifrat la 324 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei. Aceasta pondere ridicata a imprumuturilor noi in soldul creditului neguvernamental se explica prin scadenta scurta a unor imprumuturi, de sub un an, in special pe zona companiilor. Creditele accesate de firme s-au ridicat la aproape 61 miliarde lei, in 2021, ceea ce inseamna o crestere de 25,4% fata de anul precedent.

Leul, moneda preferata

Companiile au accesat in principal credite noi in lei, in proportie de 66,4% in 2021, restul fiind credite contractate in euro si dolari. Anul trecut, populatia a contractat imprumuturi in valoare de aproape 50 miliarde lei, in crestere cu 40% fata de anul precedent, ponderea din totalul imprumuturilor noi fiind de 45%. Repartitia pe monede arata ca populatia a accesat aproape numai credite in lei, in proportie de 99,32% in 2021, conducand la eliminarea riscului valutar. Industria bancara din Romania asigura, datorita specificului activitatii sale, un rol cheie in buna functionare a mecanismelor economice si financiare, cu impact deopotriva asupra evolutiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri si a imbunatatirii gradului de prosperitate economica din Romania.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani