Grid star
antreprenoriat

PROGRAMUL IMM FACTOR – Ministerul de Finante: Se dau mai multi bani (Document)

Printr-un proiect pus in dezbatere publica, Ministerul Finantelor intentioneaza sa simplifice si sa flexibilizeze Ordonanta de urgenta 46/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia.


Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, in sensul prelungirii perioadei de acordare a garantiilor aferente pana la data de 31.12.2021. Totodata, se prelungeste si perioada de plata a grantului pana la data de 31.10.2022, in conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.
De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile in conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per intreprindere.

Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii plafonul creste de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, plafonul se modifica de la 100.000 euro la 225.000 euro.

Eliminarea ipotecilor


Potrivit Finantelor, in urma consultarilor cu finantatorii implicati in Program, a asociatiilor profesionale ale institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat, dat fiind ca operatiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garantii in mod obisnuit. In lipsa acestei modificari, finantarile de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potentialii beneficiari:
“Totodata, este necesara si modificarea procedurii de recuperare a creantelor rezultate din plata garantiilor emise pentru finantarile acordate in cadrul Programului, in sensul evidentierii cat mai clare a rolurilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv a finantatorilor in aceasta procedura, odata cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat”.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani