Raportul BNR cu privire la profitul firmelor din Romania (Document)
07 July 2025 12:08 Lumea Banilor 541
Lumea Banilor prezinta raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la afacerile si profitul firmelor din Romania facut public in luna iulie 2025.
Astfel, in perioada septembrie 2024 – februarie 2025, cifra de afaceri a companiilor autohtone a inregistrat evolutii mixte:
(i) 36 la suta dintre firme au raportat o scadere;
(ii) 35 la suta mentinerea la un nivel relativ nemodificat;
-(iii) 27 la suta au indicat o crestere a indicatorului.
Similar, profitul net a scazut, conform opiniei firmelor, in cazul a 46 la suta dintre firme, a ramas constant pentru 31 la suta dintre firme si a crescut pentru 19 la suta dintre companiile care activeaza in Romania. In functie de dimensiunea companiei, corporatiile raporteaza intr-o mai mare masura cresterea cifrei de afaceri (50 la suta fata de 27 la suta in cazul IMM) si a profitului net (33 la suta fata de 19 la suta in cazul IMM). Dupa sectorul de activitate, firmele din servicii si utilitati au raportat intr-o proportie mai mare cresterea vanzarilor si a profitului net (30 la suta, respectiv 22 la suta).
Forta de munca mai scumpa
Cele mai multe firme au raportat cresterea costurilor cu forta de munca (59 la suta) si a altor costuri – de exemplu cu materiale, energie, etc. (68 la suta), acestea fiind resimtite mai accentuat de corporatii (79 la suta, respectiv 76 la suta). La nivel de sector de activitate, firmele din industrie semnaleaza in cea mai mare masura cresterea costurilor (69 la suta costuri cu forta de munca, 78 la suta alte costuri).
Numarul angajatilor s-a mentinut constant pentru 63 la suta dintre firme, a scazut in cazul a 13 la suta si a crescut pentru 8 la suta. In cazul corporatiilor evolutia efectivului salariatilor este contrastanta: in cazul a 31 la suta personalul a crescut, insa pentru 25 la suta dintre corporatii numarul angajatilor s-a redus.
Investitiile
Aproape jumatate dintre companiile nefinanciare din Romania nu au realizat investitii, in ultimele sase luni, in cladiri, terenuri, fabrici, echipamente etc. Aproximativ o treime dintre firme au mentinut un ritm constant al investitiilor, iar pentru 10 la suta dintre firme investitiile au crescut, in timp ce pentru alte 10 la suta au scazut.
Companiile de mari dimensiuni investesc intr-o mai mare masura (84 la suta dintre firme), in cazul acestora fiind inregistrate cresteri ale investitiilor pentru 30 la suta dintre firme si o evolutie constanta pentru 39 la suta. Firmele care activeaza in servicii si utilitati au realizat in cea mai mica proportie investitii (47 la suta), in timp ce in cazul firmelor din agricultura se observa cel mai mare procent al firmelor pentru care investitiile au scazut in perioada de referinta (18 la suta).