Grid star
banci

RATE MAI MICI LA CREDITELE BANCARE - ROBOR scade dupa decizia luata de Banca Nationala. Cotatia

Ratele la banca scad usor dupa ce Banca Nationala a Romaniei a decis in 4 aprilie 2023 ca rata dobanzii de politica monetara ramane la nivelul de 7% pe an. BNR a anuntat joi, 6 aprilie 2023, cotatia Robor: 6,83%. In scaderea fata de 5 si 4 aprilie, cand a fost 6,84%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca. Insa un prezent, ramane constant.

Dobanda cheie, 7%

Banca Nationala a Romaniei a decis in 4 aprilie 2023 cu privire la rata dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie): ramane neschimbata la nivelul de 7% pe an. Asta inseamna, teoretic, ca ratele la banci nu vor creste. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, lucru pe care Banca Centrala nu l-a mai facut. Rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata.

Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei isi va accelera probabil descresterea in urmatoarele luni in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (februarie 2023), sub influenta unor efecte de baza consistente si a corectiilor descendente ale cotatiilor unor marfuri, precum si pe fondul modificarii caracteristicilor schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie.

Incertitudini sunt totusi asociate impactului prezumat al noii configuratii a schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie, iar balanta riscurilor induse de factori pe partea ofertei se inclina usor in sens ascendent in actuala conjunctura, date fiind inclusiv penuria de legume din Europa si reducerea livrarilor de petrol anuntata de tarile OPEC, arata institutia condusa de Isarescu.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani