Grid star
banci

RATELE ROMANILOR DUPA PASTE – BNR a anuntat cotatia ROBOR

Cresc, si cresc, ratele romanilor la banci. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019, s-a majorat.


Daca inainte de Paste, adica in 21 aprilie ROBOR, era cotat la 4,73%, marti, 26 aprilie 2022, Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto), a anuntat noua cotatie: 4,76%. Ceea ce inseamna ca vor creste iarasi ratele la banca.
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna.

Solutie pentru scaderea ratelor

Avand in vedere cresterea ROBOR, romanii care au credite in lei pot face economii lunare importante la plata ratelor prin trecerea de la indicele ROBOR la noul indice IRCC, arata Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
In contextul majorarii accelerate a dobanzilor pe piata interbancara, AURSF a analizat seriile de date aferente indicilor monetari folositi pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele bancare pentru populatie (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC, in luna mai a anului 2019.
Rezultatul analizei: in peste 98% dintre zilele lucratoare din mai 2019 si pana in prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar in peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni).
Potrivit Asociatiei, aceste rezultate vin sa dovedeasca o data in plus justetea deciziei luate de Guvern in 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotatiilor la un indice calculat pe baza tranzactiilor efective, principiu care a fost sustinut intotdeauna de AURSF.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani