Grid star
eveniment

REDUCEREA PRETURILOR, IN LINIE DREAPTA – Marii retaileri nu vor lege, ci aplicarea voluntara a scaderile la produsele de baza. Au insa si cerinte

Sanse mari ca preturile la produsele de baza sa scada in scurt timp, asa cum a cerut premierul Marcel Ciolacu. Membrii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au anuntat vineri, 23 iunie 2023, ca isi reafirma disponibilitatea de a lucra impreuna cu Guvernul Romaniei pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preturilor la o serie de alimente de baza.

Retailerii vor insa ca reducerea sa fie pe intreg lantul de produs – producatori, procesatori, comercianti. Adica sa nu scada doar ei preturile. Potrivit AMRCR, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs.

Marii retaileri precizeaza ca aceasta masura este aplicabila intr-o situatie exceptionala, pentru o perioada limitata de timp, in contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflatia –  precum si pentru pastrarea unui nivel de putere de cumparare care sa asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza.

Iata anuntul AMRCR:

"Membrii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania – AMRCR – isi reafirma disponibilitatea de a lucra impreuna cu Guvernul Romaniei pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preturilor la o serie de alimente de baza pe intreg lantul de produs – producatori, procesatori, comercianti.

Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii si de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri.

De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au aratat si reprezentantii Guvernului.

Situatie exceptionala

AMRCR considera de maxima importanta implicarea si a Consiliului Concurentei – garantul respectarii legislatiei in acest domeniu in Romania, cu care Asociatia este in comunicare permanenta – in aplicarea mecanismului de reducere a preturilor pe o perioada limitata la unele sortimente de produse alimentare de baza.

Membrii AMRCR apreciaza ca aceasta masura este aplicabila intr-o situatie exceptionala, pentru o perioada limitata de timp, in contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflatia –  precum si pentru pastrarea unui nivel de putere de cumparare care sa asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza.

In incheiere, AMRCR asigura Guvernul Romaniei ca este pregatit sa fie un partner loial si eficient in atingerea obiectivului pe care Executivul il urmareste prin acest proiect, iar membrii sai sunt absolut disponibili sa continue orice discutie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar si pe tot lantul de reducere a preturilor la unele alimente de baza, in beneficiul consumatorului roman”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani