Grid star
analize

Reforma pensiilor

Reforma pensiilor trebuie concentrata pe sustenabilitate si contributivitate. In acest moment, nu exista niciun proiect legislativ aflat in fluxul parlamentar referitor la cresterea varstei de pensionare in Romania, astfel incat cei care lanseaza in spatiul public astfel de subiecte nu au niciun fel de fundament real.

Mai mult, aparitia ostentativa a acestui subiect, generata de decidenti care-si exprima pozitia de impotrivire pentru a-l exploata politic, nu reprezinta altceva decat minciuni si actiuni de cameleonism, ce vor fi taxate ca atare de catre electorat.

Alinierea varstei de pensionare este prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta, insa termenul este anul 2035. Este vorba de un jalon care urmeaza a fi dezbatut dupa legea pensiilor speciale, deoarece exista o procedura dificila astfel incat reformele cheltuielilor publice cu pensiile sa poata fi validate de catre Comisia Europeana.

Conform legislatiei existente in prezent, aceasta aliniere a varstei de pensionare la barbati si femei este trecuta textual in Planul National de Redresare si Rezilienta, fiind prevazuta acordarea anumitor stimulente si facilitati pentru cei care s-au pensionat si doresc sa munceasca in continuare pana la implinirea varstei de 70 de ani. Acest fapt nu inseamna automat ca varsta standard de pensionare va fi prelungita pana la 70 de ani.

O decizie finala pe marginea acestui subiect va fi adoptata de coalitia de guvernamant, insa abia dupa analiza de oportunitate a solutiilor tehnice, de catre Minsterul Muncii.

PNL sustine ca respectivul jalon din PNRR are un impact considerabil asupra romanilor, iar solutia trebuie sa fie extrem de bine analizata, astfel incat sa fie eliminate din start orice aspecte litigioase care sa afecteze viata romanilor.

In prezent, oficialiii guvernamentali lucreaza la finalizarea jalonului aferent pensiilor speciale, demers extrem de dificil din cauza volumului de munca imens, in care sunt implicate mai multe ministere. Analizele desfasurate pe acest subiect au primit al doilea set de observatii din partea Comisiei Europene, referitoare la analiza de sustenabilitate si alinierea pensiilor la contributivitate.

In viziunea PNL, reforma pensiilor speciale trebuie sa mai contina, fara echivoc, conditiile referitoare la vechimea in profesie, limita de varsta si stagiul minim de cotizare, drept elemente definitorii ale definitivarii unui proiect legislativ favorabil, sustenabil si aplicabil.

 

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani