Grid star
punguta cu doi bani

Restituirea sumelor retinute din pensii dupa decizia CCR

Sumele retinute din pensiile peste 4.000 de lei, in ianuarie, vor fi returnate in luna februarie, pentru a se respecta decizia CCR, care a decis ca prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul acestora. Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia 650/2022 prin care a decis ca sunt neconstitutionale mai multe prevederi din OUG 130/2021 prin care a fost instituita obligativitatea platii asigurarilor de sanatate pentru unele categorii care obtin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Exista si o explicatie pentru faptul ca s-au retinut si pentru luna ianuarie banii, desi decizia CCR a fost data in decembrie: taloanele pentru pensiile peste 4.000 de lei au fost tiparite in luna decembrie, conform legislatiei in vigoare la acel moment. Motivarea CCR care a decis ca Guvernul nu poate diminua pensiile in plata prin impunerea de contributii a venit pe 29 decembrie 2022. Deputatul PSD Gabriel Zetea explica ca retiparirea taloanelor pentru cateva sute de mii de pensionari cu pensii mai mari de 4.000 de lei ar fi insemnat o intarziere pensiilor pentru ceilalti peste 4 milioane de pensionari, ceea ce ar fi fost profund incorect. Astfel, sumele retinute din pensiile peste 4.000 de lei vor fi returnate in luna februarie, pentru a se respecta decizia CCR.

Judecatorii constitutionali au precizat in decizia data ca Ordonanta de urgenta a Guvernului 130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contributii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Or, prin  ordonanta de urgenta nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o afectare a dreptului la pensie de Constitutie, care interzice afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale prin ordonante de urgenta.
Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani