Grid star
banci

ROBOR SCADE – Rate mai mici la banci

Ratele romanilor la banci scad. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 este mai mic la inceput de weekend: 6,58%.

Acesta este cotatia anuntata de Banca Nationala a Romaniei vineri, 19 mai 2023. Joi, 18 mai, ROBOR "valora” 6,59%. La inceputul saptamanii, cotatia era 6,62%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

BNR nu creste dobanda-cheie

Scaderea ROBOR poate fi influentata si de faptul ca BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie)  la nivelul de 7% pe an.

De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, lucru pe care Banca Centrala nu l-a mai facut de ceva timp. Rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata.

Consiliul de Administrateie al BNR a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Potrivit Bancii Centrale, rata anuala a inflatiei va continua probabil sa scada pe o traiectorie aproape similara celei previzionate anterior, coborand la nivelul de o cifra in trimestrul III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani