Grid star
banci

ROBOR-UL CONTINUA SA SCADA – Rate mai mici la banca. Valoarea la care a ajuns

Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 continua sa scada, ceea ce inseamna si rate mai mici la banca pentru romani.

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat marti, 30 august 2022, cotatia: 7,94%. Luni, indicele avea o valoare de 7,95%, iar vineri, 26 august, 7,96%.

Isarescu: Bancile au sarit calul

Mugur Isarescu a criticat in aceasta luna, bancile. Potrivit acestuia, bancile „au cam sarit calul cu ROBOR-ul”, care s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara:
"ROBOR-ul se misca aproape de rata dobanzii de politica monetara. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul, s-a dus mult mai mult in sus decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intampla, este nevoie de doua lucruri.
Acestea sunt dobanzi de piata, pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze, asa functionraza pietele de peste tot in lume, mai ales in perioadele de crize, de tensiune. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor, a celor care actioneaza pe piata monetara la termen, sa priveasca pesimist viitorul. Asa au vazut bancile viitorul. Inflatie mai mare, foarte greu de stavilit, si, in consecinta, acesta este ROBORUL (…).
Cotatiile au fost cu mult peste rata de politica monetara. Trebuie sa recunosc, conditiile de lichiditate, probabil ca au impins bancile sa sara calul cu ROBOR, am inasprit conditiile de ichiditate, pe un motiv foarte clar, Sa determinam bancile sa impinga mult mai sus ratele la dobandele la depozite. Pentru ca si acolo este vorba de romani, care pierd”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani