Grid star
banci

BANCHERII, MAI PRECAUTI CA IOHANNIS – Ce spun despre cele 80 miliarde euro anuntate de presedinte

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a anuntat marti, 21 iulie 2020, ca dupa patru zile si patru nopti de negociere in cadrul Consiliului European, a obtinut pentru Romania o suma impresionanta – 79,9 miliarde de euro:

“Vom folosi aceasta suma de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura in Romania, pentru a construi spitale, scoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de stiut ca o parte semnificativa din acesti bani va fi folosita pentru relansare, pentru revigorare economica”.

Bancherii sunt insa mai precauti decat presedintele Romaniei cu privire la cei 80 de miliarde de euro.

Astfel, intr-un raport al Bancii Transilvania (BT) din 22 iulie 2020 se arata ca “in urma acordului liderilor UE, Romania ar putea atrage aproximativ 80 miliarde EUR prin fondul de relansare economica post-pandemie (circa33 miliarde EUR) si prin cadrul financiar multianual european 2020-2027”. Bancherii folosesc expresia “ar putea”, ceea ce inseamna ca, deocamdata, nimic nu este sigur in proportie de 100%.

In acelasi raport al BT se precizeaza ca piata financiara a incorporat climatul macro-financiar international si factorii interni (inclusiv concluziile Consiliului European) in sedinta de tranzactionare de marti.

La nivelul pietei monetare, ratele de dobanda au cvasi-stagnat: overnight la 1.97%/2.24%. ROBOR la trei luni si ROBOR la sase luni s-au mentinut la 2.15%, respectiv 2.24%.

Pe piata titlurilor de stat rata de dobanda pe scadenta 10 ani s-a diminuatcu trei puncte baza la 4.005%. EUR/RON a scazut cu 0.02% la 4.8417, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.10%, la 4.2317, la BNR.

Piata de actiuni a crescut (indicele BET cu 0.9%), pe o lichiditate in majorare la peste 12 milioane EUR.

* Cititi aici integral raportul Bancii Transilvania

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani