Grid star
eveniment

ROMANII DAU DE PAMANT CU MINISTRUL DE FINANTE – Sindicatele reactioneaza: "Nu exista un mandat din partea cetatenilor pentru o asemenea masura”

Cartel Alfa reactioneaza dur dupa ce ministrul interimar de Finante Dan Vilceanu (foto dreapta, langa Florin Citu) a declarat pentru profit.ro, referindu-se la asigurarile de sanatate, ca este incorect ca cineva care castiga un salariu mare sa plateasca 10% din acel salariu si cel care castiga un salariu mic sa plateasca o contributie mult mai mica, ei beneficiind practic de acelasi serviciu la spital.

Cartel Alfa arata ca declaratia ministrului indica o grava neintelegere a principiului solidaritatii, pe care este bazat orice sistem public de sanatate:

"Nu exista un mandat din partea cetatenilor pentru o asemenea masura”.

Iata pozitia Cartel Alfa:

"Declaratia este dovada clara ca se doreste continuarea agendei privatizarii sanatatii, in ciuda faptului ca pandemia demonstreaza, fara tagada, rolul fundamental al serviciului public de sanatate! In acest moment, spitalele publice constituie singura reduta in lupta cu pandemia.

Deciziile guvernantilor, in loc sa fie orientate spre intarirea sistemului public de sanatate, nu fac decat sa submineze eforturile sistemului public de sanatate, eforturile lucratorilor din acest sistem, cu consecinte devastatoare pentru cetatenii care au nevoie de ingrijire medicala in aceasta perioada, indiferent de tipul de interventie necesar (covid sau non-covid). In cinismul guvernantilor, n-ar fi exclus ca incompetenta cu care este gestionata pandemia sa fie contaminata si de intentia de a impinge cat mai multi pacienti catre sistemul privat (ca unica solutie disperata a oamenilor), prin blocarea spitalelor publice.

Reamintim ca principala sursa de finantare a spitalelor publice o constituie bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, existenta principiului solidaritatii facand posibila cea mai mare parte a acestei forme de sprijin. A vorbi in actualul context sanitar despre reducerea contributiilor la sanatate (realizata de mai multe ori in ultimii 20 de ani) dovedeste fie o grava nepricepere, fie indiferenta fata de soarta cetatenilor aflati in suferinta, dupa principiul ‘cine are bani traieste, ci nu, nu ne intereseaza’.

O spunem cu tarie ca NU EXISTA un mandat din partea cetatenilor pentru o asemenea masura!

Situatia prin care trecem demonstreaza cat se poate de elocvent ca este nevoie de un sistem public de sanatate puternic si corect finantat. Nu trebuie sa uitam faptul ca aceasta pandemie a venit in contextul in care Romania avea deja cea mai mica finantare a sistemului public de sanatate din UE.

De asemenea, nu putem ignora nici faptul ca pandemia a surprins guvernantii in momentul in care deja incepusera actiunea de privatizare a fondurilor publice de sanatate. Distrugerea sistemului sanitar public a continuat si in timpul pandemiei prin deciziile aberante luate, prin care se muta catre privat portiuni din ce in ce mai mari din bugetul public, agravand si mai mult problemele cu care se confrunta spitalele publice, aflate sub presiune din cauza infectiei Covid-19.

Sistem subfinantat

Avem deci asa: un sistem grav subfinantat. Din finantarea insuficienta, o parte importanta merge catre privat. Iar acum, guvernul intentioneaza sa micsoreze substantial acest buget, prin reducerea contributiilor, ca efect al plafonarii contributiei la cei cu venituri mari!

Guvernul PNL nu este interesat decat sa faca viata mai usoara celor 1% cetateni care castiga peste 3.000 de euro, iar ceilalti, sa moara cu zile, lipsiti de sansa unui tratament la stat, adica marea majoritate a cetatenilor acestui stat - cei care nu-si permit costurile aferente serviciilor private si, mai ales, ale tratamentului in alte state.

Nu plafonarii contributiilor

Principiul solidaritatii reprezinta datoria fiecarui cetatean de a plati un procent egal din veniturile sale la bugetul public de sanatate. Actiunea guvernului, si in special a ministrului finantelor publice (PUBLICE, nu PRIVATE), ar trebui mai curand orientata catre cresterea incasarilor la bugetul public al sanatatii prin diminuarea evaziunii, cresterea numarului contribuabililor, aplicarea aceleiasi reguli asupra tuturor veniturilor (nu doar a celor salariale) si prin eliminarea unor exceptii nejustificate (cum ar fi, spre exemplu, cea prin care cei care obtin venituri din activitati independente platesc contributii la nivelul salariului minim indiferent de cat de mare e nivelul castigurilor). Daca cei cu venituri mari doresc sa beneficieze de conditii de ingrijire a sanatatii la standarde ridicate, atunci trebuie sa actioneze pentru imbunatatirea si intarirea sistemului public de sanatate, nu pentru DESFIINTAREA lui!

In concluzie, CNS Cartel ALFA se opune categoric plafonarii contributiilor la sanatate! Cerem in schimb masuri care sa creasca finantarea sistemului public de sanatate, prin combaterea evaziunii fiscale si aducerea cat mai multor venituri in zona de contributivitate”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani