Grid star
eveniment

S-AU DECIS MASURILE DE REDUCHERE A CHELTUIELILOR BUGETARE – Ciuca si Ciolacu anunta de unde se taie. Se ingheata si angajarile la stat: "Taiem de la demnitari"

Coalitia de guvernamant s-a pus de acord cu masurile privind reducerea cheltuielilor bugetare. Premierul Nicolae Ciuca anunta ca se vor reduce cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri si servicii, vor fi oprite achizitiile de autovehicule, de mobilier, precum si alte cheltuieli neesentiale ale institutiilor publice.

Potrivit acestuia, se ingheata ingheta angajarile la stat, tinand insa cont ca invatamantul si sanatatea au, in continuare, nevoie de personal. Sefului Executivului a mai precizat intr-o postare pe facebook ca este necesara o reducere la jumatate a numarului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

Tot in coalitie, s-a decis si introducerea lantului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu si de sanatate, prin care sa fie limitat numarul de intermediari. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat ca, printre altele, se taie bani de la demnitari si vor fi stabilite limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister in parte.

Iata anuntul Lui Nicolae Ciuca:

Am incheiat, impreuna cu partenerii de coalitie, discutiile pe masurile de reducere a cheltuielilor bugetare

Am decis sa reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri si servicii, sa oprim achizitiile de autovehicule, de mobilier, precum si alte cheltuieli neesentiale ale institutiilor publice. Vom ingheta angajarile la stat, bineinteles tinand cont ca invatamantul si sanatatea au, in continuare, nevoie de personal. Am stabilit ca este necesara o reducere la jumatate a numarului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

Tot in coalitie, am decis si introducerea lantului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu si de sanatate. Mai precis, in acest circuit activitatea economica se desfasoara in zona de productie sau in vecinatatea acesteia si se realizeaza prin mijloace ecologice si sustenabile de productie agroalimentara. Concret, prin aceasta masura vanzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui numar cat mai redus de intermediari. In plus, entitatile publice care desfasoara activitati de alimentatie publica (cantine scolare, unitati militare, cantine spitalicesti etc.) vor achizitiona alimente din vecinatate, conform unor reguli bine stabilite”.

Mai putini consilieri

Si liderul PSD, Marcel Ciolacu anunta pe facebook ca se taie bani de la demnitari si vor fi ajutati fermierii. Potrivit acestuia, se vor reduce la jumatate numarul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, in timp ce vor fi sprijinte achizitiile de alimente de la producatorii romani pentru toate institutiile publice din Romania:

Taiem de la demnitari si ajutam fermierii romani!

Vom reduce la jumatate numarul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, in timp ce sprijinim achizitiile de alimente de la producatorii romani pentru toate institutiile publice din Romania!

Fie ca vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor in scoli, mancarea pentru batranii si copiii institutionalizati - toate institutiile publice vor cumpara doar produse romanesti de calitate. Principiile 'lantului scurt de aprovizionare' vor fi introduse in ordonanta de urgenta pe care Guvernul o va adopta in aceasta saptamana. Fermierii romani trebuie sprijiniti in mod direct de stat, la fel cum oamenii din aceasta tara trebuie sa aiba acces la produse bune si proaspete!

In acelasi timp, ma bucur ca am convenit ca impreuna cu premierul Nicolae Ciuca sa luam o serie de masuri de reducere a cheltuielilor in zona publica. Si vom incepe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numarul consilierilor va fi redus la jumatate!

De asemenea, vor fi luate masuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, dupa cum urmeaza:

- Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu exceptia achizitiilor necesare in sanatate si educatie;

- Stoparea achizitiilor de masini, mobilier si birotica, cu exceptia celor pe fonduri europene;

- Stoparea angajarilor la stat;

- Prezenta in maximum doua consilii de administratie a unei persoane, in conformitate cu recomandarile OCDE si jaloanelor din PNRR;

- Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister in parte, stabilite de Ministerul Finantelor;

Aceste masuri alaturi de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister in parte vor aduce o economie insemnata la buget! Astfel ca vor ramane mai multi bani pentru investitii si pentru sprijinirea economiei”, a precizat Marcel Ciolacu.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani