Grid star
eveniment

SPITALE NOI IN ROMANIA – Statul va investi sute de milioane de euro pentru o singura unitate sanitara: "Realitatea este ca transformarea sistemului se produce lent, discontinuu si fragmentat”

Vesti bune pentru romani, cu conditia ca promisiunile sa si fie puse in practica. Potrivit ministerului Investitiilor, Marcel Bolos, a fost stabilit cadrul pentru ca in 2027 sa avem spitale noi in toate regiunile tarii. Finatarea maxima pentru o singura unitate sanitara este de 500 milioane euro.

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care reglementeaza masurile necesare implementarii proiectelor de infrastructura publica de sanatate cu finantare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Sanatate 2021-2027 si din imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale.

"Desi suna brutal, realitatea este ca transformarea sistemului de sanatate romanesc se produce lent, discontinuu si fragmentat, iar asta ne pune in situatia de a fi printre statele UE cu cel mai mare numar al deceselor care ar fi putut fi evitate. Cand am venit in MIPE infranstructura spitaliceasca nu era in Programul Sanatate 2021-2027, chiar daca suntem in situatia in care mai multe spitale publice se afla intr-un stadiu avansat de uzura, iar in ultimii 25 de ani s-au construit prea putine spitale publice, cu atat mai putin spitale publice de anvergura. Acum, stim sigur ca in 2027 vom avea spitale noi in orice colt al tarii.

In logica masurilor pentru a obtine rezultate in domeniul sanatatii, ordonanta stabileste masurile necesare implementarii proiectelor de infrastructura spitaliceasca ce vor fi finantate din fonduri europene. Vorbim despre unele dintre cele mai asteptate investitii, care vor asigura acces la servicii medicale de calitate pentru milioane de romani. Mai mult, avem parte de o premiera care ne deschide perspectivele pentru viitoarele investitii strategice in infrastructura, odata ce am facut posibila combinarea finantarii din fonduri externe nerambursabile cu imprumutul BEI. Cele doua prioritati din Programul Sanatate la care face referire ordonanta inseamna cel putin 7 spitale mari (judetene, monospecialitate sau centre de transplant) nou construite si dotate si alte 20 spitale publice municipale si orasenesti construite sau reabilitate si dotate. Pana la finalul anului, contractele de finantare pentru toate aceste spitale vor fi incheiate, astfel incat sa avem suficient timp pentru derularea procedurilor specifice unor investitii de o asemenea importanta si anvergura”, a declarat Bolos.

Finantarea de pana la 500 milioane euro pentru un spital nou

Actul normativ stabileste cadrul general privind metodologia si criteriile de selectie pentru proiectele de investitii publice din domeniul sanatatii. Valoarea eligibila finantata din Programul Sanatate pentru investitii in infrastructuri spitalicesti noi – spitale judetene/ judetene de urgenta, spitale monospecialitate, unitati sanitare cu paturi este de minim 5 milioane euro si maxim 500 milioane euro si includ:

• lucrari de extindere/modernizare/reabilitare pentru cladiri, inclusiv lucrari de conectare/extindere /modernizare/reabilitare la cladiri existente si dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv masuri de tranzitie verde si digitalizare;

• lucrari de constructii noi, inclusiv dotarea cu echipamente medicale specifice, inclusiv masuri de tranzitie verde si digitalizare.

Pentru investitiile de mica amploare in infrastructura publica a spitalelor orasenesti si municipale – unitati sanitare cu paturi, valoarea eligibila este stabilita pe categorii de investitii specifice:

• lucrari de modernizare/reabilitare si dotare, extindere la constructiile existente, inclusiv lucrari de conectare la cladiri existente, lucrari de constructii noi si dotare, minim 5 milioane euro si maxim 75 milioane euro pentru unitatile sanitare cu paturi municipale;

• lucrari de modernizare/reabilitare si dotare, extindere la constructiile existente, inclusiv lucrari de conectare la cladiri existente, lucrari de constructii noi si dotare, minim 5 milioane euro si maxim 45 milioane euro pentru unitatile sanitare cu paturi orasenesti.

Mai multi bani

Un aspect important care va asigura continuitatea implementarii proiectelor este ca alocarea totala a proiectelor poate fi actualizata ca urmare a cresterii preturilor la materiale si/sau la utilitatile publice, daca prin lege se prevede astfel, sau majorata in limita unui procent de maxim 20%.

In plus, beneficiarii proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabila precum si de imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale, vor fi obligati sa asigure eventualele lucrari de mentenanta si reparatii curente dupa finalizarea implementarii acestora pentru o perioada de cel putin 5 ani.

Solicitantii eligibili in cadrul apelurilor de selectie de proiecte pentru investitii in infrastructura spitaliceasca sunt unitatile administrativ-teritoriale, spitalele judetene/judetene de urgenta, inclusiv clinice judetene de urgenta/ clinice de urgenta, spitalele monospecialitate, spitalele publice orasenesti si municipale, inclusiv spitale municipale de urgenta si parteneriatele intre autoritatile/institutiile publice locale si/ sau centrale si unitatile sanitare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani