Grid star
eveniment

PENSIILE MILITARE: DRAFTUL PROIECTULUI OUG – Scade varsta de "lasare la vatra”. Prevederile (Document)

Lumea Banilor publica draftul Proiectului OUG "privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectarea Jalonului 215 din PNRR”. Prezentam capitolul referitor la pensiile militare.

Potrivit draftului, care nu este asumat pana in prezent oficial de vreo institutie, dar despre care Lumea Justitiei a facut dezvaluiri (click aici pentru a citi), se intentioneaza modificarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Astfel, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta se mareste la 65 de ani.

Iata ce prevede in prezent legea:

"Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, prevazuta la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani (...).

Pensionare anticipata

S-ar putea modifica si prevederile privind pensionarea anticipata. Astfel, potrivit draftului OUG, au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 25 de ani, dintre care cel putin 15 ani vechime in serviciu.

Iata ce prevede forma actuala:

"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Reducerea varstei

Proiectul mai prevede ca reducerea varstei standard de pensionare sau in alte conditii stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 52 de ani.

Iata forma actuala:

"Reducerea varstei standard de pensionare, sau in alte conditii stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 45 de ani”.

*Draftul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani