Grid star
eveniment

GUVERNUL VA TAXA BANCILE SI MULTINATIONALELE - Creste TVA-ul de la 5% la 19% pentru cluburi, sali de sport si festivaluri

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos (foto centru, langa Nicolae Ciuca) a anuntat ca va fi introdusa o taxa pentru veniturile exceptionale ale bancilor, dar si o taxa pe cifra de afaceri a multinationalelor care raporteaza profituri mici.

Taxa este de 1% pentru multinationale daca impozitul de 16% nu reprezinta 1% din cifra de afaceri. Bolos a declarat la digi 24 ca exista aceasta discutie, este vazuta ca si un impozit minim pe profit, dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal.

Modelul Italiei si Ungariei

In ceea ce priveste taxa pentru profiturile execeptionale ale bancilor, potrivit ministrului de Finante cheltuielile cu transferurile de capital in Romania sunt peste 20 de miliarde de lei, iar in ceea ce priveste activitatea bancara, dupa modelul pe care deja il avem in Italia, unde au o taxa speciala de 40%, sau Ungaria si celelalte state membre care au impus taxe, si noi ar urma sa mergem pe aceasta linie a impunerii acestor profituri exceptionale.

Bolos a mai precizat ca TVA-ul pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, in timp ce cota TVA pentru HoReCa ramane la acelasi nivel, de 9%. Totodata, cluburile, salile de sport si festivalurile vor inregistra o crestere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

Masuri anuntate

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, 4 septembrie 2023, ca liberalii vor sustine pastrarea cotei unice la TVA. Totodata, se sustine si  mentinerea impozitului pe dividende la nivelul actual, de 8 la suta, dar si pastrarea pragului de 500.000 de euro pentru microintreprinderi:

Sustinem ferm mentinerea actualei cote de TVA. Sustinem, de asemenea, plata in Romania a impozitului pe profit realizat de marile companii, sprijinim profesiile liberale si plafonarea CASS la PFA”.

Liberalii sunt de acord si cu introducerea unui pachet de facilitati fiscale pentru investitiile peste 50 de milioane de euro in Romania. In sedinta Biroului Permanent National (BPN) al PNL s-a mai hotarat sustinerea prin procedura angajarii raspunderii Guvernului cu privire la pachetul de masuri fiscale, „singura posibila in acest moment pentru aplicarea urgenta a masurilor, in forma convenita cu partenerii europeni”, potrivit anuntului facut de Ciuca.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani