Grid star
eveniment

ACUZATII GRAVE – Guvernul Orban luat la ochi: banii de pensii se duc in pusculitele de partid

In timp ce refuza marirea pensiilor cu 40%, Guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto 1) directioneaza banii in pusculitele de partid prin contracte oneroase date pe sub mana. Acuzatia ii apartine presedintelui ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto 2).

Intr-o ampla analiza postata pe pagina sa de Facebook, joi, 28 mai 2020, Tariceanu ofera o serie de argumente pentru care o crestere a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie ar fi benefica. Astfel, liderul ALDE explica faptul ca majorarea pensiilor va face dreptate sociala pentru mai mult de 1 milion de pensionari care traiesc cu mai putin de 800 lei pe luna. De asemenea, vor mai fi cel putin alte 2,5 milioane de romani care sunt acum cu pensii pana in 1500 lei si care vor primi o suma de bani care le va face viata mai buna. Mai exista insa si o a treia categorie, a celor care vor putea sa economiseasca cateva zeci sau sute de lei in fiecare luna.

Nu in ultimul rand, Calin Popescu Tariceanu precizeaza ca in realitate majorarea pensiilor se va intoarce rapid in economie, urmand sa stimuleze consumul, dar si productia, astfel incat zeci de mii de romani aflati in prezent in somaj tehnic sa se poata reintoarce la munca. O alta consecinta va fi ca statul nu va mai da ajutoare sociale, iar taxele si impozitele pe produse si pe munca vor intoarce in visteria statului aproape jumatate din banii dati la marirea pensiilor.

“Realitatea este cea pe care v-o spun: marirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansarii noastre”, subliniaza Tariceanu.

Iata analiza lui Calin Popescu Tariceanu:

“De ce sa nu marim pensiile cu 40%???

Stiu ca orice om politic care, in aceasta clipa, sustine marirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigas politic. Cine sa aiba curajul sa faca o asemenea propunere cand aproape jumatate de milion de concetateni ai nostri si-au pierdut locurile de munca si inca pe atatia s-au intors din strainatate si se uita dupa unul? La asta se adauga propaganda gaunoasa a guvernului care ne spune in fiecare zi cum fiecare banut trebuie bagat in relansarea economica si cum nu mai e loc si pentru pensionari. Doar spune… pentru ca de fapt banii se duc in pusculitele de partid prin contracte oneroase date pe sub mana.

Exista insa si o alta abordare. Una curajoasa, una pro piata, una care sa nu faca din marirea pensiilor cea mai mare catastrofa care ni se poate intampla, ci o reala oportunitate. Haideti sa vedem ce se intampla daca se maresc pensiile cu 40% de la 1 septembrie, asa cum e legea:

1. Se va face dreptate sociala pentru mai mult de 1 milion de pensionari care traiesc cu mai putin de 800 lei pe luna. Da, sunt oameni care nu au stagii complete de munca sau care au lucrat toata viata la cooperativa agricola, dar tot concetateni de-ai nostri sunt. Si toti stim ca nu se poate trai cu 800 lei pe luna. Acesti bani suplimentari pe care ii vor incasa se vor intoarce rapid in economie pentru ca ei isi vor cumpara cele necesare traiului (alimente, medicamente, imbracaminte sau utilitatile necesare). Banii lor vor intretine focul productiei de bunuri si vor permite zecilor de mii de romani care astazi stau in somaj tehnic sa se reintoarca la munca. Adica statul nu va mai da ajutoare sociale. In plus taxele si impozitele pe produse si pe munca vor intoarce in visteria statului aproape jumatate din banii pe care i-au dat la marire. Ca sa fie clar pentru toti: marirea cu 40% a acestor pensii mici este o chestiune de viata sau de moarte! Cine crede ca acesti concetateni ai nostri vor putea trai cu 800 de lei pe luna se minte!

2. Vor mai fi cel putin alte 2,5 milioane de romani care sunt acum cu pensii pana in 1500 lei si care vor primi o suma de bani care le va face viata mai buna. Si ei vor cheltui acesti bani pe bunuri de stricta necesitate si vor intoarce banii in economie. Cu castigurile despre care am vorbit: locuri de munca si venituri la buget.

3. A treia categorie este cea a celor care vor putea sa economiseasca cateva zeci sau sute de lei in fiecare luna. Ei, impreuna cu ceilalti romani, au in bancile din Romania peste 230 de miliarde lei. O parte din acesti bani pot fi atrasi prin titluri de stat cu o dobanda atractiva pentru a finanta adevarata relansare economica. Este complet lipsit de sens ca dl Citu sa continue sa indese dobanzi grase in buzunarele bancherilor cand populatia are disponibili banii de care economia are nevoie. In plus este o datorie a guvernantilor sa apere de inflatie economiile cetatenilor. Sa nu fim naivi si sa ne inchipuim ca sutele de miliarde de dolari si euro care alimenteaza relansarile economice din diferitele tari au aparut din senin. Ei sunt bani noi pe care inca nu s-a uscat cerneala tiparnitele bancilor centrale. Acesti bani vor produce o inflatie cum nu s-a mai vazut in ultimii ani, inflatie care poate sa ne inghita economiile cat am zice peste.

In aceasta clipa guvernul Orban se mandreste cu principala lui realizare: ajutor de somaj tehnic pentru mai bine de un million de romani. A fost un ajutor social necesar in fata unei crize care a inghetat economiile. Dar acesti oameni nu vor sa stea acasa pe ajutor de somaj. O data pentru ca banii sunt putini si in al doilea rand pentru ca ei sunt oameni activi care nu vor sa stea cu mana intinsa la guvern. Dar locurile lor de munca depind de consumul marfurilor sau serviciilor pe care ei le produc. si in acest ciclu o marire consistenta a veniturilor pentru cat mai multi oameni poate fi cheia succesului. De ce sa dam ajutoare pentru stat acasa cand putem sa incurajam consumul marind pensiile asa cum ne-am angajat?

Daca guvernantii nu ar pleca de la premisa gresita ca marirea pensiilor este doar o pomana pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai usor sa ia decizia corecta. Daca s-ar gandi ca pensionarii de azi au sustinut la randul lor alti pensionari, nu li s-ar parea ca marirea pensiilor este un cadou nemeritat.

Abia marirea cu 10% a pensiilor ar fi un cadou otravit! Pentru ca aceasta marire nu acopera nici macar cresterea preturilor din septembrie 2019 in septembrie 2020, ca sa nu mai vorbim de inflatia care ne asteapta dupa colt.

Stiu, o sa fiu pus la colt de oamenii sistemului, de politrucii guvernului, de analistii care isi iau soldele de la padure, de toti neavenitii care nu au creat un loc de munca si nu au platit o chenzina in viata lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: marirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansarii noastre.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani