Grid star
eveniment

GUVERNUL VREA CRESTEREA SALARIULUI MINIM – Executivul propune un salariu minim de 3.700 de lei brut, inclusiv pentru salariatii din agricultura si industria alimentara, si mentinerea nivelului de 4.582 de lei brut pentru cei din sectorul constructiilor

Guvernul a propus cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 3.700 de lei brut incepand cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariatii din agricultura si industria alimentara, si mentinerea nivelului de 4.582 de lei brut pentru angajatii din sectorul constructiilor.

O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata va fi luata la nivelul Guvernului dupa ce vor fi analizate propunerile patronatelor si sindicatelor.

Propunerea a fost facuta in cadrul discutiilor care au avut loc la reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. In cadrul consultarilor, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o crestere economica de 3,4% din PIB si avand in vedere o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,6%. Cresterea estimata a veniturilor se bazeaza pe aplicarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicarii solutiilor de digitalizare si imbunatatirea colectarii.

Iata anuntul Executivului:

Proiectul bugetului pentru anul 2024 si perspectivele de crestere ale salariului de baza minim brut pe economie garantat in plata au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, prezidata de premierul Marcel Ciolacu:

'Prin bugetul pentru anul viitor continuam masurile noastre guvernamentale de crestere a puterii de cumparare, sustinere a investitiilor si intarire a disciplinei cheltuielilor publice. Asiguram resursele necesare pentru punerea in aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educatie, asa cum ne-am angajat, si sustinerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investitii vor fi mai mari decat cele din 2023, ajungand la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importanta componenta economica. Asa cum am asigurat in repetate randuri, nu vom creste taxe sau impozite', a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

In cadrul consultarilor, ministrul Finantelor, Marcel Bolos a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o crestere economica de 3,4% din PIB si avand in vedere o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,6%. Cresterea estimata a veniturilor se bazeaza pe aplicarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicarii solutiilor de digitalizare si imbunatatirea colectarii.

Reprezentantii Guvernului, sindicatelor si patronatelor au avut consultari si cu privire la cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

'Avem in vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care sa se reflecte in cresterea puterii de cumparare a oamenilor, mai ales in contextul reducerii inflatiei', a declarat Ciolacu.Ciolacu.

Guvernul a propus partenerilor sociali cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la nivelul de 3.700 de lei incepand cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariatii din agricultura si industria alimentara, si mentinerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajatii din sectorul constructiilor.

O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata va fi luata la nivelul Guvernului dupa ce vor fi analizate propunerile patronatelor si sindicatelor".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani