Grid star
eveniment

IOHANNIS A ANULAT CONSTRUIREA UNUI SPITAL – CCR i-a dat dreptate

Klaus Iohannis (foto) a anulat construirea unui spital. Lumea Banilor prezinta Decizia 643/2020 a Curtii Constitutionale (CCR) privind solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional „Carol I” adoptate de Parlament, obiectie formulata de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

In motivarea sesizarii de neconstitutionalitate, Presedintele Romaniei a sustinut ca legea criticata incalca prevederile constitutionale ale art.1 alin.(4) referitoare la respectarea principiului separatiei puterilor in stat, ale art.16 alin.(2) privind egalitatea in drepturi, ale art.61 alin.(1) teza a doua, conform carora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii, precum si ale art.111 alin.(1) teza a doua privind informarea Parlamentului si ale art.138 alin.(5), referitoare la obligativitatea stabilirii surselor de finantare pentru cheltuielile bugetare.

Cu privire la nerespectarea, pe de o parte, a prevederilor art.1 alin.(4) si ale art.61 alin.(1) teza a doua din Constitutie si, pe de alta parte, a dispozitiilor art.16 alin.(2), precum si ale art.147 alin.(4) din Constitutie, Iohannis sustine ca, asa cum rezulta din titlu, precum si din dispozitiile art.1 ale legii deduse controlului de constitutionalitate, obiectul de reglementare il constituie aprobarea executarii obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional „Carol I”, acest spital urmand sa fie construit pe raza municipiului Constanta.

Totodata, arata Iohannis, la art.5, legea criticata prevede ca infiintarea Spitalului Militar Regional „Carol I” se face cu avizul Ministerului Sanatatii.

Presedintele considera ca legea criticata are caracter individual, fiind conceputa sa impuna dispozitii pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae.

Astfel, sustine Klaus Iohannis, instituind prin lege aprobarea obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional „Carol I”, respectiv infiintarea spitalului in cauza, Parlamentul a nesocotit dispozitiile art.1 alin.(4) din Constitutie in componenta sa referitoare la separatia puterilor in stat, reglementand intr-un domeniu ce tine de competenta de reglementare a autoritatilor administratiei publice centrale sau locale, viciu de natura sa antreneze -conform jurisprudentei instantei constitutionale - neconstitutionalitatea legii in ansamblul sau.

CCR i-a dat dreptate lui Iohannis

Dupa analizarea sesizarii presedintelui, CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind aprobarea obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional „Carol I” este neconstitutionala, in ansamblul sau.

Iata pasaje din decizia CCR, pe care o atasam integral la finalul articolului:

„Curtea retine ca legea supusa controlului de constitutionalitate are un veritabil caracter individual, fiind adoptata nu in vederea aplicarii unui numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit, respectiv pentru aprobarea obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional ‘Carol I’.

Or, potrivit dispozitiilor art.172 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.652 din 28 august 2015, ‘(1) Spitalele publice din reteaua proprie a Ministerului Sanatatii se infiinteaza si, respectiv, se desfiinteaza prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Sanatatii. (2) Spitalele din reteaua sanitara proprie a ministerelor si institutiilor publice, altele decat cele ale Ministerului Sanatatii si ale autoritatilor administratiei publice locale, se infiinteaza si, respectiv, se desfiinteaza prin hotarare a Guvernului, initiata de ministerul sau institutia publica respectiva, cu avizul Ministerului Sanatatii’.

Operatiunea juridica se circumscrie domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal, administrativ si nu corespunde finalitatii constitutionale a activitatii de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cat mai largi de relatii sociale 10 generale, in cadrul si in interesul societatii. Din aceasta perspectiva, Curtea retine ca actul normativ criticat este de natura a contraveni dispozitiilor art.1 alin.(4) din Constitutie referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, Parlamentul intrand in sfera de competenta a autoritatii executive, singura autoritate publica cu atributii in organizarea executarii legilor, prin adoptarea actelor cu caracter administrativ.

Prin urmare, competenta Parlamentului de a adopta o lege cu un astfel de obiect de reglementare contravine principiului separatiei puterilor in stat, prevazut de art.1 alin.(4) din Constitutie, egalitatii in drepturi, prevazuta de art.16 alin.(1) si (2) din Constitutie, si rolului Parlamentului, prevazut de art.61 alin.(1) din Constitutie si afecteaza Legea privind aprobarea obiectivului de investitii Spitalul Militar Regional „Carol I”, in ansamblul sau".

* Cititi aici decizia CCR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani