Grid star
eveniment

BANCA MONDIALA, PREVIZIUNI DESPRE ROMANIA – Crestere economica mai mica de 3%

Economia romaneasca ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 2,6%, a previzionat marti Banca Mondiala, in raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects). Estimarile sunt mai slabe fata de cele avansate in iunie, intr-un alt raport, cand institutia financiara internationala arata ca PIB-ul Romaniei va creste cu 3,7% in acest an.

Pentru 2024, Banca Mondiala prognozeaza, potrivit dcbussiness, o expansiune de 4,2% a economiei Romaniei, fata de un avans de 3,9% previzionat in iunie.

Inflatie peste nivelul prognozat

BNR arata marti ca potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea probabil in trimestrul I 2023, precizand ca a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat. Banca Centrala preciza ca rata anuala a inflatiei a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat, dupa ce in octombrie a scazut la 15,32 la suta, de la 15,88 la suta in septembrie. Cresterea a fost determinata si in acest interval mai cu seama de majorarea preturilor alimentelor, dar si de scumpirea mai pronuntata a marfurilor nealimentare si a serviciilor de piata. Impactul lor a fost contrabalansat totusi consistent de scaderea dinamicii pretului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotatiei petrolului, precum si al plafonarii pretului lemnelor de foc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani