Grid star
eveniment

IT-ISTII, EXCLUSI DIN NOMENCLATOR – Activitatile din IT vor fi excluse din nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina in baza normelor anuale de venit

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica proiectul pentru modificarea Ordinului ministrului finantelor 925 din 23 iunie 2017 privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii. Este vorba despre activitatile din IT.

Astfel, dupa ce facilitatile din acest sector au fost serios limitate, prin acest ordin activitatile IT vor fi excluse din nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina in baza normelor anuale de venit.

"Prevederile proiectului de ordin au in vedere restrangerea aplicarii regimului fiscal avantajos pentru activitatea de creare de programe pentru calculator in cazul veniturilor determinate in baza normelor anuale de venit, prin eliminarea pozitiei 120 din Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor nr. 925/2017. Drept consecinta, in cazul desfasurarii acestei activitati sub forma unei activitati independente, venitul net anual se va determina pe baza datelor din contabilitate (sistemul real de impunere)”, se arata in expunerea de motive.

Finantele mai precizeaza ca prin Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung a fost implementata restrangerea facilitatilor fiscale acordate persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor in aceste domenii/sectoare de activitate. Iar in acest context se impune eliminarea distorsiunilor care pot aparea prin alegerea formei de desfasurare a activitatii in functie de tratamentul fiscal favorabil, respectiv exercitarea activitatilor de servicii executate in domeniul informaticii sub forma unei activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor anuale de venit.

Ghidul ANAF

ANAF a publicat recent Ghidul privind modalitatea de aplicare a facilitatilor fiscale acordate persoanelor fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

In material sunt prezentate informatii referitoare la modalitatea de calcul privind determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru persoanele fizice care beneficiaza de facilitati fiscale sau modalitatea de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

In concluzie, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza, pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei, impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent partii din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv.

Incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator si beneficiaza de facilitatile fiscale, cota de CAS se reduce cu procentul contributiei la fondul de pensii administrat privat (cesta fiind optional-n.r.) pentru venituri brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei persoana fizica nu beneficiaza de facilitati fiscale.

*Cititi aici expunerea de motive pentru modificarea Ordinului ministrului finantelor 925 din 23 iunie 2017

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani