Grid star
eveniment

STATUL, PUS SA PLATEASCA - Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget pentru romani (Document)

Si statul sa plateasca, nu numai contribuabilii. Potrivit proiectului aflat in Senat, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilul are dreptul la dobanda si penalitatea de intarziere din ziua urmatoare expirarii termenului de gratie, pana la data stingerii obligatiilor. Acordarea dobanzilor si a penalitatilor de intarziere se face la cererea contribuabilului.

Potrivit proiectului, in cazul creantelor contribuabilului/platitorului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plati si care au fost stinse anterior anularii, romanii au dreptul si la dobanda si la penalitatea de intarziere incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale individualizate in actul administrativ anulat si pand in ziua restituirii sau compensarii creantei.

Prevederile sunt aplicabile si pentru creantele fiscale ce au facut obiectul unei cereri de restituire, respinsa de organul fiscal, dar admisa definitiv de organul de solutionare a contestatiilor sau de instanta judecatoreasca.

Explicatiile initiatorilor

"Pentru situatia in care contribuabilii au de recuperat sume de la autoritatile fiscale, acestia sunt indreptatiti doar la dobanzi (0,02% pe zi). Pentru echitate, propunem ca autoritatile fiscale sa fie obligate si la plata penalitatilor de intarziere (0,01%). De asemenea, pentru situatile in care organul fiscal tergiverseaza rambursarea acestor dobanzi si penalitati, contribuabilul va fi indreptatit si la penalitatile mai mari de nedeclarare (0,08%), doar pentru perioada ulterioara cererii de rambursare”, se arata in expunerea de motive.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani