Grid star
eveniment

PRETURI MAI MARI IN URMATOARELE TREI LUNI – Managerii estimeaza o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul (Document)

Preturi mai mari in urmatoarele trei luni. Managerii estimeaza o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul. Potrivit unei “anchete de conjuctura” a Institului National de Statistica (INS), se preconizeaza si o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si in servicii, dar si o scadere moderata a numarului de salariati in constructii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% . Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +30%).

Servicii

Conform estimarilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

*Cititi aici raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani