Grid star
eveniment

SALARIILE AU CRESCUT CU 16 LEI – Cele mai mari castiguri, in IT. Aflati unde sunt cele mai mici remuneratii (Document)

In februarie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 6.845 lei, cu 14 lei (+0,2%) mai mare decat in luna ianuarie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.270 lei, in crestere cu 16 lei (+0,4%) fata de luna ianuarie 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10.234 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.355 lei).

Februarie 2023 comparativ cu februarie 2022

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Indicele castigului salarial real a fost 99,4% in luna februarie 2023 fata de luna februarie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 99,4% in luna februarie 2023 fata de luna ianuarie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 224,0%, cu 1,4 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna ianuarie 2023.

Februarie 2023 comparativ cu ianuarie 2023

In luna februarie 2023, nivelul castigului salarial mediu net a fost influentat, in aproape egala masura, atat de cresteri, cat si de scaderi fata de luna precedenta. Astfel, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performante deosebite) in luna februarie 2023, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Domeniile pe plus

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 24,7% in fabricarea produselor din tutun, cu 19,6% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, respectiv cu 14,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

• intre 7,5% si 11,0% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, alte activitati extractive, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;

• intre 1,5% si 3,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, cercetare-dezvoltare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), industria metalurgica, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), constructii.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2023 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 10,9% in activitati de servicii anexe extractiei, respectiv cu 10,1% in transporturi aeriene;

• intre 3,0% si 8,0% in extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, telecomunicatii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de spectacole, culturale si recreative;

• intre 1,5% si 3,0% in colectarea si epurarea apelor uzate, hoteluri si restaurante, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea echipamentelor electrice.

In sectorul bugetar , in luna februarie 2023, o usoara crestere a castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta s-a inregistrat in administratia publica (+1,1%). Scaderi ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta au fost in sanatate si asistenta sociala (-1.0%), respectiv in invatamant (-0,1%).

*Cititi aici datele INS

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani