Grid star
eveniment

HOTARARE PENTRU PLAFONAREA PRETURILOR RCA – Vor ramane neschimbate pana la sfarsitul anului. Proiectul Finantelor, in dezbatere publica (Document)

Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul prin care se prelungeste plafonarea preturilor politelor auto RCA pana la 31 decembrie 2023. In aprilie, Guvernul a adoptat ordonanta prin care s-a decis ca tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la 28 februarie 2023 si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni. Perioada care expira in octombrie.

Potrivit expunerii de motive, ca urmare a iesirii din piata in ultimii doi ani a asiguratorilor cu cea mai mare cota de piata, cei in portofoliul carora se aflau cea mai mare parte a asiguratilor RCA (City Insurance si Euroins -n.r), a fost generat un dezechilibru intre cerere si oferta, fapt ce a condus la o evolutie ascendenta a tarifelor. In aceste conditii, in 5 aprilie 2023 a fost emisa de catre Guvern Hotararea 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare:

"Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul celor din 28 februarie 2023, acestea urmand a fi valabile pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 10 octombrie 2023".

Prevederile OUG

Potrivit Ordonantei adoptate in aprilie si care urmeaza sa fie prelungita, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 6 luni. De asemenea, supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre asiguratorii RCA se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.

La despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu-l poate depasi pe cel mediu practicat de reprezentantele rent car ce ofera servicii de inchiriere autoturisme fara conducator auto. Despagubirile se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

​ Amenzi

Perioada maxima pentru care se pot acorda despagubirile este de 30 de zile fie de la data eliberarii autorizatiei de reparatie de catre politie, fie de la data eliberarii documentului de intrare in reparatie eliberat de catre asiguratorul RCA. Se mai prevede ca depasirea nivelului tarifelor de prima maxime si practicarea comisioanelor de distributie la un nivel mai mare decat cel prevazut in proiect de catre asiguratorii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani