Grid star
eveniment

APAR ECHIPELE MIXTE CONSILIUL CONCURENTEI-POLITIE – Inspectorii vor putea face controale inopinate impreuna cu Politia. Va putea fi verificata orice informatie din cadrul companiei inspectate, indiferent de caracterul acesteia sau de mediul in care este s

Puterile Consiliului Concurentei au fost crescute. Inspectorii vor putea face controale inopinate impreuna cu structuri din cadrul Politiei Romane si vor putea citi/deschide/accesa orice informatie aflata la dispozitia companiei inspectate, indiferent de caracterul respectivelor informatii sau de mediul in care sunt stocate.

Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 29 noiembrie 2023, “Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, precum si a altor acte normative”. Conform Executivului, actul normativ transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 1/2019 privind oferirea de mijloace autoritatilor de concurenta din statele membre astfel incat sa fie mai eficace in aplicarea legii si privind garantarea functionarii corespunzatoare a pietei interne.

Controale la solicitarea Guvernului

Detalii despre Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern au fost oferite miercuri, 29 noiembrie 2023, de Consiliul Concurentei, prin intermediul unui comunicat de presa. Astfel, pe langa cele doua prevederi amintite la inceputul articolului – si anume ca inspectorii vor putea face controale inopinate impreuna cu structuri din cadrul Politiei Romane si vor putea citi/deschide/accesa orice informatie aflata la dispozitia companiei inspectate, indiferent de caracterul respectivelor informatii sau de mediul in care sunt stocate – institutia condusa de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca, urmare a adoptarii Ordonantei de Urgenta, Consiliul Concurentei va putea efectua inspectii in baza autorizarii judiciare la solicitarea Guvernului, atunci cand exista premise ca mediul concurential este distorsionat pe o anumita piata, in cazul analizelor derulate de autoritatea de concurenta.

De asemenea, va exista posibilitatea ca amenzi sa se aplice la cifra de afaceri insumata, realizata la nivel mondial de toate persoanele fizice si juridice ce constituie o entitate economica unica, precum si executarea de la membrii unei asocieri de companii a amenzilor impuse respectivei asocieri, prin luarea in considerare a cifrelor de afaceri totale ale membrilor, atunci cand asocierea se dovedeste a fi insolvabila.

Iata comunicatul Consiliului Concurentei:

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care transpune in legislatia interna Directiva europeana nr 1/2019, numita si ECN+ (European Competition Network - Reteaua Europeana de Concurenta), care asigura instrumente suplimentare pentru aplicarea regulilor europene, cu scopul de a garanta independenta autoritatilor de concurenta si functionarea corespunzatoare a pietei interne.

Astfel, actul normativ vizeaza independenta in adoptarea deciziilor, eficientizarea instrumentelor de investigatie si a programului de clementa si permite cooperarea mutuala cu autoritatile de concurenta la nivelul Uniunii Europene.

Actul normativ prevede consolidarea puterilor de inspectie, astfel incat inspectorii de concurenta au dreptul de a citi/deschide/accesa orice informatie aflata la dispozitia companiei inspectate, indiferent de caracterul respectivelor informatii sau de mediul in care sunt stocate (de ex. in cloud).

In acelasi timp, la solicitarea Guvernului, atunci cand exista premise ca mediul concurential este distorsionat pe o anumita piata, in cazul analizelor derulate de autoritatea de concurenta, aceasta poate efectua inspectii in baza autorizarii judiciare.

De asemenea, este specificata posibilitatea de a efectua inspectii inopinate cu asistenta structurilor de specialitate ale Politiei Romane.

In ceea ce priveste amenzile, este stabilita posibilitatea ca sanctiunile sa se aplice la cifra de afaceri insumata, realizata la nivel mondial de toate persoanele fizice si juridice ce constituie o entitate economica unica, precum si executarea de la membrii unei asocieri de companii a amenzilor impuse respectivei asocieri, prin luarea in considerare a cifrelor de afaceri totale ale membrilor, atunci cand asocierea se dovedeste a fi insolvabila.

De asemenea, actul normativ precizeaza acordarea de asistenta reciproca intre autoritatile competente dintre statele membre cu privire la colectarea de probe, executarea deciziilor de impunere a unor amenzi sau a unor penalitati cu titlu cominatoriu.

Ordonanta de Urgenta mai prevede o abordare unitara a mecanismului de examinare a investitiilor straine de catre Comisia de Examinare a investitiilor Straine Directe (CESID), in sensul examinarii, pe langa investitiile din spatiul non-UE, si a celor din Uniunea Europeana, asigurandu-se astfel inclusiv o egalitate de tratament intre investitiile UE si non-UE.

De asemenea, actul normativ vizeaza preluarea de catre Consiliul Concurentei a unor atributii suplimentare care deriva din aplicarea unor regulamente europene, respectiv Regulamentul privind subventiile straine si Regulamentul privind contestarea pietelor digitale (DMA), precum si imbunatatirea mecanismului (prevazut de OUG nr. 77/2014) privind procedurile in domeniul ajutorului de stat la nivel central, regional si local, inclusiv consolidarea masurilor de recuperare ale ajutoarelor de stat considerate ca fiind acordate in mod ilegal sau utilizate abuziv”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani