Grid star
eveniment

CASAREA MASINILOR VECHI: SUMA OFERITA DE STAT – Incepe programul pentru autovehicule uzate

Incepe programul pentru casarea masinilor uzate. In cadrul acestui program, in schimbul casarii unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizica primeste un stimulent in valoare de 3.000 lei.

Incepand din 23 septembrie 2022, solicitantii unitati administrativ-teritoriale (UAT) organizate la nivel de comuna, oras sau municipiu si subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti isi vor putea crea conturi de utilizator pentru inscrierea in cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Potrivit Administratiei Fondului de Mediu, conturile create si utilizate pentru inscrierea in cadrul Programului Iluminat public, Programului Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati, Programului Eficienta energetica in cladirile publice, Programului Rabla Clasic si a Programului Rabla Plus raman valabile si pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finantare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.
Ulterior, in perioada 30 septembrie 2022, ora 10:00 – 25 noiembrie 2022, ora 14:00 sau pana la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finantare, solicitantii vor depune cererile de finantare, impreuna cu documentatia aferenta, in aplicatia informatica prin intermediul conturilor de utilizator create.

Verificati inainte de radierea masinii

Este foarte important, potrivit AFM, ca persoana fizica care doreste sa se inscrie in program:
–sa verifice daca UAT-ul pe raza caruia isi are domiciliul participa in cadrul acestui program;
-sa caseze si sa radieze autovehiculul uzat numai dupa ce se asigura ca primaria localitatii pe raza careia isi are domiciliul participa in program.

Bugetul

Suma alocata sesiunii de finantare este de 50.000.000 lei. In cadrul unei sesiuni de inscriere, un solicitant poate obtine finantare pentru cel mult:
100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie ≤ 1.000 de locuitori;
-500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 1.001 si 5.000 de locuitori;
-1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 5.001 si 10.000 de locuitori;
-5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 10.001 si 50.000 de locuitori;
-20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 50.001 si 200.000 de locuitori;
-50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie ≥ 200.001 de locuitori.

Sursa de finantare

In cadrul unei sesiuni de inscriere, unui solicitant i se poate aproba o singura cerere de finantare, prima transmisa la AFM care este selectata pentru finantare. In cadrul acestui program, in schimbul casarii unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizica primeste un stimulent in valoare de 3.000 lei, jumatate din suma fiind suportata de AFM si jumatate din bugetul local.

Incepand din 23 septembrie 2022, UAT-urile care doresc sa participe in program isi vor crea conturi de utilizator. Daca au deja conturi in aplicatie, le vor utiliza pe acelea. Apoi, din data de 30 septembrie 2022, ora 10:00, vor depune cererile de finantare in aplicatie. Persoanele fizice interesate trebuie sa verifice daca UAT-urile pe raza carora domiciliaza participa in program si sa nu caseze autovehiculul inainte, deoarece in program se incadreaza doar autovehiculele casate si radiate dupa lansarea sesiunii de inscriere", a precizat presedintele AFM, Laurentiu-Adrian Neculaescu.

Persoanele eligibile

Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care indeplineste urmatoarele conditii la data solicitarii stimulentului pentru casare:
-este persoana fizica cu domiciliul/resedinta in Romania; -are domiciliul/resedinta pe raza teritoriala a UAT-ului solicitant de finantare;
-detine in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele sau de cel putin 5 ani si se afla in evidentele fiscale ale UAT-ului solicitant de finantare;
-nu este inregistrat cu obligatii restante de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;
-nu a obtinut si nu este pe cale sa obtina finantare prin proiecte ori programe finantate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru acelasi autovehicul uzat cu care participa in Program;
-nu este condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Conditiile din program

Este considerat eligibil autovehiculul care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-este inregistrat in evidentele fiscale ale UAT solicitant;
-la data participarii in Program are o vechime mai mare sau egala cu 15 ani, calculata de la anul fabricatiei;
-are norma de poluare Euro 3 si/sau inferioara;
-contine componentele esentiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, precum si echipamente electronice de gestionare a functiilor autovehiculului si dispozitive catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajeaza ca nu va achizitiona un autoturism cu norma de poluare Euro 4 si/sau inferioara in termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani