Grid star
eveniment

SALARIILE ROMANILOR – IT-istii castiga peste 10.000 lei. Iata cine sunt cei platiti cu aproape 2.500 lei (Document)

Salariul mediu net incasat de romani a crescut cu 10 lei, iar in industria IT sunt cele mai mari castiguri. La polul opus se afla HORECA.

In luna aprilie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.311 lei, cu 21 lei (+0,3%) mai mare decat in luna martie 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.564 lei, in crestere cu 10 lei (+0,2%) fata de luna martie 2023. Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (10.720 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.441 lei).

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,0%. Indicele castigului salarial real a fost 103,4% in luna aprilie 2023 fata de luna aprilie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 99,5% in luna aprilie 2023 fata de luna martie 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 235,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna martie 2023.

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023

In luna aprilie 2023, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:

• cu 26,6% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 25,4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;

• intre 6,0% si 13,5% in transporturi pe apa, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, telecomunicatii, transporturi aeriene, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

• intre 2,5% si 6,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgica, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati si servicii de decontaminare), cercetare-dezvoltare, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, colectarea si epurarea apelor uzate, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

Incasari mai mici

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2023 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

• cu 31,0% in fabricarea produselor din tutun;

• intre 5,0% si 9,0% in activitati de editare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor);

• intre 3,0% si 4,0% in fabricarea produselor textile, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea bauturilor, fabricarea de mobila, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Cifrele din sectorul bugetar

In sectorul bugetar, in luna aprilie 2023, castigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta in administratie publica (+3,6%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+1,7%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta), iar in invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-6,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

*Cititi aici datele INS

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani