Grid star
banci

SCAD RATELE - Banca Nationala a dat "cursul”

Scad ratele la banca, avand in vedere ca scade si indicele ROBOR. Sau asa ar trebui sa se intample.

Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat luni, 20 februarie 2023, cotatia ROBORl la 3 luni: 7,03%.

Vineri, 17 februarie, era 7,04%. Iar la inceputul saptamanii trecute, in 13 februarie, ROBOR "valora” 7,09%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Dobanda-cheie stagneaza

Banca Nationala a Romaniei a decis in 9 februarie 2023 cu privire la dobanda-cheie: a ramas, deocamdata, la nivelul de 7% pe an, fara sa mai fie marita. Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit.

Prognoza pe inflatie

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 7%, si estimeaza o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul lui 2024.

BNR estima in noiembrie 2022 o inflatie de 11,2% pentru finalul anului 2023. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, o inflatie de 4,2% in 2024 este in afara tintei ( 2,5 la suta ±1 punct procentual-n.r) dar este “rezonabila” daca ne uitam la contextul geopolitic:
"Toate tarile din est, dar si din zona euro au o inflatie semnificativ superioara tintei de inflatie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani