Grid star
punguta cu doi bani

Senatorii n-au vrut o banca detinuta 100% de stat

Proiectul de lege privind infiintarea Bancii Agricola S.A. initiat de liderul AUR, George Simion, a fost respins de Senat.

Initiativa legislativa prevedea ca banca va fi o institutie de credit detinuta 100% de statul roman, cu rol de institutie de dezvoltare care va deservi agricultorilor romani si altor entitati apartinand sectorului public si privat din Romania. Urmeaza insa votul in Camera Deputatilor, forul decizional.

In Nota de fundamentare a proiectului se arata ca agricultura Romaniei nu este una saraca, ci prost gestionata, insuficient ajutata de stat. Din cele aproximativ 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare beneficiaza de sisteme de irigatii, ceea ce ne face in mod evident vulnerabili in fata secetei si a incalzirii globale, fenomene care isi arata din ce in ce mai frecvent efectele, sustin initiatorii proiectului de lege.

"Solutia este acordarea de catre stat, prin intermediul unei banci pentru dezvoltarea agriculturii nationale, a sustinerii financiare necesare dezvoltarii exploatatiilor individuale de dimensiuni mici si medii, a infrastructurii deficitare a sistemului de irigatii national, precum si pentru dezvoltarea optima a segmentului de logistica, din ce in ce mai avansat, insa de care agricultorul roman nu se poate folosi in activitatea desfasurata, din cauza preturilor mari de achizitie.

In prezent, la nivel national, exista peste 1 milion de producatori agricoli mici si foarte mici care au nevoie de microfinantare pentru a creste. Dupa cum stim, la nivel guvernamental nu exista o politica viabila, orientata spre dezvoltare, investitii, pentru sectorul agricol de dimensiuni mici si medii.

De retinut este si faptul ca, prin infiintarea unei banci de dezvoltare cu specific agricol, nu va aparea un asa zis competitor al fondurilor comunitare nerambursabile, ci se va crea un instrument de sprijin oferit fermierului roman de catre stat, prin produse financiare accesibile agricultorilor”, motiva George Simion initiativa.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani