Grid star
punguta cu doi bani

Banii din PNRR. Timpul pe care il mai are Romania la dispozitie

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu (foto), a mers la Bruxelles pentru finalizarea discutiilor pe marginea modificarii PNRR - Planul National de Redresare si Rezilienta. Acesta spune ca reformele si investitiile finantate din PNRR trebuie implementate pana in august 2026, ceea ce inseamna ca mai avem la dispozitie trei ani.

Principalele subiecte pe agenda discutiilor au vizat modificarea PNRR, introducerea capitolului RePowerEU, aflat deja in analiza Comisiei, respectiv stadiul cererii de plata nr. 3.

"Suntem deja in august 2023, iar reformele si investitiile finantate din PNRR trebuie implementate pana in august 2026. Aceasta inseamna ca Romania mai are la dispozitie exact trei ani pentru realizarea tintelor si jaloanelor asumate prin PNRR. Tocmai din acest motiv este nevoie de pragmatism, asumare si dialog. Aceasta abordare este impartasita si de reprezentantii Comisiei Europene care, in ultimele doua luni, au fost in dialog permanent cu MIPE pentru atingerea acestor obiective.

In acest context, le multumesc atat reprezentantilor Comisiei, cat si coordonatorilor de reforme si investitii pentru faptul ca au inteles ca investitiile aflate in intarziere, care au risc de neimplementare in cei trei ani in care trebuie sa finalizam implementarea PNRR, trebuie mutate in programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani”, a declarat Caciu.

Modificarea PNRR inseamna: diminuarea componentei de grant, prin propunerea de identificare de tinte cantitative care vor fi in schimb finantate din Politica de Coeziune. Astfel, Romania va avea la dispozitie mai mult timp pentru indeplinirea acestora, in conditiile in care investitiile si reformele asumate in cadrul PNRR trebuie finalizate pana in august 2026, iar investitiile finantate din fonduri europene pot fi finalizate pana in decembrie 2029.

Noul capitol Repower EU: Romania va beneficia de o finantare de 1,4 miliarde de euro, din care urmeaza sa acorde fonduri pentru rezilienta energetica a gospodariilor populatiei (productie si stocare energie, respectiv imbunatatirea eficientei energetice a locuintelor).

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani