Grid star
business capital

STAREA DE URGENTA N-A AFECTAT VANZARILE AUTO-MOTO – Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut cu peste o treime in aprilie-mai 2020 (Statistica)

Romanii au achizitionat mai multe masini si motociclete in luna mai 2020 fata de luna aprilie a acestui an, in ciuda inchiderii economiei pe durata starii de urgenta. Aceste date sunt reflectate in raportul publicat de Institutul National de Statistica (INS) miercuri, 15 iulie 2020.

Mai exact, luna mai a adus o crestere cu 36,3% a volumului cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete raportata la aprilie 2020, ca serie bruta. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, indicatorul a urcat cu 26,5%.

O luna buna a avut si volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, care a sporit cu 42,2% ca serie bruta in aprilie-mai, respectiv cu 6,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Pe de alta parte, comertul auto-moto s-a contractat in mai 2020 fata de mai 2019 – cu 34,4% pe serie bruta si cu 32,1% pe serie ajustata.

Tot in comparatie cu luna mai a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei a suferit un declin de 78,1% ca serie bruta, respectiv cu un procentaj de 77,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Primele 5 luni ale anului 2020 (ianuarie-mai), conform datelor emise de INS, reflecta o scadere fata de acelasi interval al anului 2019 (ianuarie-mai) cu 19,4% ca serie bruta si cu 17,1% ca serie ajustata in materie de comert auto-moto.

In primele 5 luni ale anului 2020 (1 ianuarie – 31 mai), s-a constatat o scadere cu 36,9% ca serie bruta a volumului cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei. De asemenea, INS scoate la iveala o scadere cu 34,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

* Cititi aici raportul integral al INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani