Starea economiei: analiza profesorului Mircea Cosea (Video)
Profesorul Mircea Cosea, specialist in economie, a analizat starea economiei romanesti in emisiunea „Ce-i in Gusa, si-n capusa”, prezentata de Cozmin Gusa la Radio Gold FM.
Cosea a prezentat care este situatia pe care o va “mosteni” urmatorul presedinte mostenita de la guvernarile Iohannis si care sunt marile provocari.
Prezentam analiza preluata de pe Gold FM:
“Romania are misiunea si provocarea de indeplinit de a-si depasi conditia, de a se dezvolta la nivelul real al potentialului resurselor pe care le are. Desi Romania a inregistrat cresteri economice in ultimii ani, anul 2024 a marcat un eveniment fara precedent, anume sabotarea economiei romanesti, cu buna stiinta, de catre conducatorii tarii, in contextul unei crize a deficitului comercial, care se traduce prin incapacitatea tarii de a-si asigura nevoile vitale. Deficitul bugetar este actualmente alimentat si majorat prin deciziile irationale ale guvernantilor, care cresc salariile si pensiile pentru a da impresia unui trai mai bun, cu scopul principal de a obtine voturi si de a-si pastra functiile si posturile.
Este necesara o restructurare a economiei romanesti, actualmente declasata din cauza industriei periculos de dependente de mecanismele occidentale, dar si din cauza folosirii defectuoase a resurselor proprii si a axarii pe import.
Partidele nu mai au capacitatea sa genereze o forta reformatoare, din cauza lipsei de cultura si din cauza imposturii. In schimb, exista o forta noua, ce poate fi exploatata in mod pozitiv si profitabil: capitalul romanesc, care se dezvolta in ritm alert. Problema este ca acestui capital romanesc nu i se asigura conditiile necesare dezvoltarii, fiind aproape ignorat de decidenti. Romania este trasa in jos de politizarea la extrem a tuturor domeniilor, in detrimentul strategiei de utilizare a inteligentei in scopul dezvoltarii, asa cum fac tinerii oameni de afaceri care au avut succes, desi nu au fost sprijiniti de stat. Omul de afaceri Stefan Vuza a prognozat ca daca, situatia guvernamentala si imposibilitatea de orientare adecvata raman la fel, Romania va fi, in maximum 3 ani, cu 50% mai saraca.
Mircea Cosea a subliniat ca un astfel de scenariu este posibil, dar in sensul in care Romania, desi are resurse si potential, se pierde din lipsa de profesionalism, viziune, dorinta de performanta, strategie si asa mai departe.
Viitorul si succesul unui stat sunt definite de dezvoltarea relationarii cu mai multe tari si de stabilirea de parteneriate cu acestea, astfel incat sa se creeze un lant de valori. Noua geo-economie care se implementeaza in Noua Ordine Mondiala va tine cont de potentialul militar al statelor si de negocierile strategico-militare purtate. Raporturile de forta militara vor prevala in viitoarea etapa, si nu economia, ci armata va decide viitorul in curand.
Devine puternica, astfel, industria militara, prin psihoza razboiului care se instaleaza treptat in societati. State potente din Asia se concentreaza astazi pe productia de armament, iar Europa incearca sa iasa din actuala criza in care se gaseste prin transformarea industriei auto in industrie de armament. Industria de aparare ii este necesara si Romaniei, astazi, dupa ce ne-am bazat prea mult pe asa-zisul ‘partener strategic’, pregatit sa abandoneze Europa. Europa se va destepta, iar Romania trebuie sa tina pasul cu ritmul de dezvoltare al acesteia, bazandu-se in principal pe puterea sa de adaptabilitate”.