Grid star
litigii

STATUL A CASTIGAT LA WASHINGTON – Romania era somata sa plateasca despagubiri de 450 de milioane de dolari pentru denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie a traderilor cu Hidroelectrica

Victorie pentru statul roman la Tribunalul International de la Washington. Ministerul Energiei anunta ca un comitet ad hoc desemnat in conformitate cu regulile Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a actiunii in anulare depusa de Alpiq AG Elvetia (Alpiq) impotriva Statului Roman.

Prin aceasta solutie a fost mentinuta hotararea din data de 9 noiembrie 2018, prin care pretentiile Alpiq au fost respinse in totalitate, considerand nefondata solicitarea Alpiq de a primi despagubiri in valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.Potrivit ministerului Energiei, hotararea pronuntata de comitetul ad hoc, format din trei arbitri, obliga Alpiq la plata cheltuielilor de judecata si marcheaza solutionarea definitiva a litigiului arbitral in favoarea Statului Roman.

Pozitia lui Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (foto), a salutat hotararea:

"Salutam hotararea definitiva a tribunalului arbitral international de la Washington, ICSID, care aduce Romaniei o binemeritata victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale. Statul roman a avut o conduita corecta si si-a respectat obligatiile asumate fara a incalca drepturile investitorului Alpiq, iar solutia pronuntata la Washington certifica acest fapt. Multumim pe aceasta cale echipelor de avocati de la Zamfirescu Racoti Vasile & Partners si Tanasescu Gavrila & Asociatii pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex".

Istoria litigiului

Potrivit ministerului Energiei, prin actiunea arbitrala Alpiq AG v. Romania (ARB/14/28) promovata in fata tribunalului arbitral ICSID si initiata in data de 17 noiembrie 2014, "compania-mama a traderilor de energie Alpiq solicitase obligarea Romaniei la plata a peste 450 de milioane dolari cu titlu de despagubiri, pretinzand incalcari ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolventa a SPEEH Hidroelectrica SA si denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie incheiate de catre traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA.

Alpiq afirmase ca Romania a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investitii dintre Romania si Elvetia (BIT, 1993) si Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocand, printre altele, motive precum exproprierea investitiei si incalcarea obligatiei statului de a acorda un tratament just si echitabil”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani