Grid star
eveniment

STATUL DA BANI PENTRU MASINI NOI – S-au anuntat sumele oferite. Start la Rabla Plus si Clasic

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) organizeaza cea de-a doua sesiune de inscriere pentru persoane fizice, persoane juridice si Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national si a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi in perioada 1 septembrie-30 noiembrie 2023.

Pentru aceasta etapa, bugetul alocat Programului Rabla Clasic (statul acorda o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi-n.r) este de 222.457.000 lei. Pentru Programul Rabla Plus (achizitia unui autovehicul nou electric sau hibrid-n.r.), bugetul alocat este de 272.468.500 lei.

Programele se vor desfasura in limita sumelor alocate, in cea de-a doua etapa, astfel:

Rabla Clasic:

-Persoane juridice: 53.000.000 lei;

-Persoane fizice: 159.457.000 lei;

-UAT-uri si institutii publice: 10.000.000 lei.

Rabla Plus:

-Persoane juridice: 83.468.500 lei;

-Persoane fizice: 155.000.000 lei;

-UAT-uri si institutii publice: 34.000.000 lei.

Prima de casare

In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a doua autovehicule uzate. Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 155 g CO_2/km in sistem WLTP.

La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri:

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

-ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km in sistem WMTC, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga:

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;

-ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. In situatia in care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

Cuantumul finantarii

In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiaza, potrivit AFM, de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate. Cuantumul finantarii este de:

-51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;

-54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate.

Se acorda ecobonusuri

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un ecobonus de 1.500 lei. Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste 75.000 euro, cu TVA inclus. Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. Ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei.

De asemenea, la acesta se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani