Grid star
banci

STATUL INFIINTEAZA O BANCA - Se baga 3 miliarde lei. Iata actul constitutiv (Document)

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica proiectul de act normativ pentru aprobarea actului constitutiv al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID). Banca se constituie pe perioada nedeterminata ca societate pe actiuni, administrata in sistem dualist, in care statul roman detine, in mod direct pe toata durata de functionare a acesteia, prin Ministerul Finantelor, 100% din capitalul social.

In etapa de organizare si functionare a bancii sediul social se stabileste la ministerul Finantelor, urmand ca in perioada urmatoare conducerea bancii sa identifice o locatie adecvata. Capitalul social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul varsat la inregistrarea bancii la Registrul comertului este de 119 milioane lei, iar diferenta se va varsa in doua transe anuale pana la sfarsitul anului 2024.

Administrarea bancii

BID este administrata in sistem dualist de catre un Consiliul de supraveghere format din sapte membri si un directorat format din trei membri, al caror mandat este de patru ani, cu posibilitatea de reinnoire, cu exceptia primilor membri al caror mandat este de doi ani si nu poate fi reinnoit.

"Remuneratia membrilor organelor statutare este formata dintr-o remuneratie fixa si se stabileste prin contractele de mandat.

In plus, sunt incluse responsabilitatile Comitetului de audit care asista Consiliul de supraveghere pe linia auditului intern, care includ printre altele, cele privind procedura de selectie a auditorului financiar. In scopul indeplinirii tuturor conditiilor pentru inregistrarea BID la Registrul comertului, Ministerul Finantelor a selectat firma de audit PwC, in calitate de auditor financiar al bancii pentru perioada primului exercitiu fianciar", se arata in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani