Grid star
eveniment

STUDENTII IL DUC PE CITU LA CCR – Alianta Organizatiilor Studentesti din Romania solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe Ordonanta lui Citu prin care a fost eliminata gratuitatea la transportul feroviar

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), federatie nationala studenteasca, non-guvernamentala si non-partizana infiintata in urma cu peste 21 de ani, care reuneste studenti din 19 centre universitare din intreaga tara, din 30 de universitati se revolta dupa eliminarea gratuitatilor la transportul feroviar de catre Guvernul Citu si ia masuri. Concret, ANOSR a transmis Avocatul Poporului cu un memoriu prin care solicita sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu o exceptie de neconstitutionalitate privind OUG nr. 8/2021 prin care a fost eliminat accesul gratuit al studentilor la transportul feroviar, acuzand ca actul normativ "este contrar prevederilor Constitutiei, afecteaza dreptul la egalitate in fata legii, dreptul la invatatura si regimul privind protectia tinerilor".

Conform comunicatului de presa al ANOSR din 9 martie 2021, Guvernul Citu nu a motivat deloc existenta unei situatii extraordinare si necesitatea reglementarii ce nu poate fi amanata pentru eliminarea accesului gratuit al studentilor la transportul feroviar, limitandu-se doar la a invoca “situatia economico-financiara generata de pandemia de Covid ca motiv absolut si suficient de eliminare a unei forme de protectie sociala".


De aceea, puncteaza membrii ANOSR, “invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 drept justificare a adoptarii unei ordonante de urgenta in peste 9 domenii de reglementare simultane este excesiva si naste dreptul discretionar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativa pe toata durata pandemiei".

"Am solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a analiza si problemele constitutionale evidente - amintesc faptul ca nu exista o situatie extraordinara si urgenta nu este in niciun fel motivata in cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbeste in preambulul ordonantei de urgenta de situatia precara a studentilor ca justificare pentru alta masura din OUG, dupa care elimina transportul feroviar gratuit. Pe aceasta din urma tema, Guvernul nu ofera nici macar o justificare de forma, nimic" a declarat Horia-Serban ONITA, presedintele ANOSR.

Redam in continuare comunicatul ANOSR:

Unde a fost urgenta pentru eliminarea transportului feroviar gratuit al studentilor?

ANOSR a sesizat Avocatul Poporului


In data de 8 martie a.c., Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a transmis catre Avocatul Poporului un memoriu cuprinzand necesitatea sesizarii Curtii Constitutionale a Romaniei cu o exceptie de neconstitutionalitate privind Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2021 - actul normativ care stabileste eliminarea accesului gratuit al studentilor la transportul feroviar.


Aceasta actiune este complementara demersurilor pe care federatia le-a intreprins inca de la momentul anuntarii intentiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenti. De atunci pana in prezent, am asistat la o reactie haotica si neargumentata a coalitiei guvernamentale si la promisiuni ferme uitate usor de reprezentantii partidelor politice de guvernare.


Pe langa demersurile ce tin de modificarea OUG 8/2021 in Parlamentul Romaniei, ANOSR a analizat constitutionalitatea actului normativ care elimina transportul gratuit al studentilor atat din perspectiva procedurii de adoptare, cat si cu privire la drepturile afectate.


Pentru a ne putea afla in situatia adoptarii unei ordonante de urgenta, Constitutia Romaniei stabileste la art. 115 anumite conditii care necesita sa fie indeplinite cumulativ, dupa cum urmeaza: sa existe o situatie extraordinara, reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata, urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei.


In concret, OUG nr. 8/2021 incalca toate aceste conditii si, mai mult, contrar prevederilor Constitutiei, afecteaza dreptul la egalitate in fata legii (art. 16), dreptul la invatatura (art. 32) si regimul privind protectia tinerilor (art. 49) din Constitutia Romaniei, republicata.


Curtea ar trebui sa retina, astfel, ca Guvernul a actionat eminamente pentru a indeplini prin OUG o viziune politica a faptului ca studentii nu ar trebui sa aiba acest drept. Dupa cum este lesne de inteles, asemenea aprecieri de oportunitate nu pot justifica in nicio masura emiterea unei Ordonante de Urgenta.

Nu se poate identifica nici macar un singur element de natura a determina schimbarea situatiei de fapt in sensul de a tinde spre o situatie extraordinara, daramite indeplinirea conditiilor pentru survenirea unei situatii extraordinare.


Un element important al viciilor de neconstitutionalitate este faptul ca Guvernul, in preambulul OUG si in nota de fundamentare, nu a motivat deloc existenta unei situatii extraordinare si necesitatea reglementarii ce nu poate fi amanata. Guvernul s-a limitat la a invoca situatia economico-financiara generata de pandemia de Covid ca motiv absolut si suficient de eliminare a unei forme de protectie sociala.


In cazul eliminarii gratuitatii transportului feroviar pentru studenti, nu exista nici macar o singura referire la aceasta modificare in preambulul OUG. Cu toate acestea, preambulul face referire, pentru motivarea masurii de la art. VI, punctul 1, la situatia sociala precara a studentilor in contextul pandemiei, argumentare care se afla in antiteza cu masura luata la art. VI, punctele 2 si 3, care prin eliminarea gratuitatii inrautateste tocmai situatia sociala pe care guvernul o recunoaste ca justificare pentru alte masuri.

Consideram ca invocarea pandemiei cu SARS-COV-2 drept justificare a adoptarii unei ordonante de urgenta in peste 9 domenii de reglementare simultane este excesiva si naste dreptul discretionar al Guvernului de a abuza de delegarea legislativa pe toata durata pandemiei.


Prin urmare, exista vicii de constitutionalitate intrinseci si extrinseci multiple si vadite care au atras depunerea memoriului catre Avocatul Poporului, doamna Renate WEBER, sperand ca aceste vicii sa atraga sesizarea Curtii Constitutionale.

Memoriul redactat de ANOSR si Asociatia Studentilor in Drept Bucuresti poate fi gasit la: https://www.anosr.ro/.../03/Sesizare-Avocatul-Poporului.pdf


"Problemele cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului care a eliminat transportul feroviar gratuit al studentilor nu tin doar de oportunitate, desi acestea ar fi, oricum, suficiente - vorbim aici de lipsa unei analize bazate pe cifre, lipsa punerii in balanta a beneficiilor aduse studentilor si companiilor feroviare fata de costurile oricum reduse in pandemie samd. Am solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei pentru a analiza si problemele constitutionale evidente - amintesc faptul ca nu exista o situatie extraordinara si urgenta nu este in niciun fel motivata in cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbeste in preambulul ordonantei de urgenta de situatia precara a studentilor ca justificare pentru alta masura din OUG, dupa care elimina transportul feroviar gratuit. Pe aceasta din urma tema, Guvernul nu ofera nici macar o justificare de forma, nimic" a declarat Horia-Serban ONITA, presedintele ANOSR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani