Grid star
eveniment

ACHIZITII PENTRU PRIETENII DE PARTID – Guvernul Orban, acuzat ca vrea sa prelungeasca starea de alerta pentru a-si servi clientela politica

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban (foto 1) vrea sa prelungeasca starea de alerta in Romania si dupa 15 iunie pentru a-si servi clientela de partid. Acuzatia este lansata de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto 2). “Cine stie, poate mai au niste lucruri nerezolvate pe care vor sa le solutioneze rapid, in speranta ca nu ne vom da seama”, precizeaza Tariceanu.

Oricum, sansele ca starea de alerta sa fie prelungita sunt tot mai mici. Dupa ce PSD si Pro Romania au anuntat deja ca nu vor vota prelungirea starii de alerta, acelasi lucru il afirma si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu. Acesta a explicat marti, 9 iunie 2020, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce formatiunea pe care o conduce va vota impotriva prelungirii starii de alerta.

Tariceanu ofera o serie de argumente, printre care nevoia ca toate spitalele sa fie fie deschise, astfel incat toti pacientii sa poata beneficia de tratamente medicale. Asta in conditiile in care, asa cum se stie, o serie de spitale au fost inchise si dedicate doar persoanelor infectate cu coronavirus, multi pacienti care sufereau de alte boli fiind amanati la internare sau tratament.

Un alt motiv pentru care ALDE va vota impotriva prelungirii starii de alerta se refera la folosirea acestei situatii deosebite de catre Guvernul Orban pentru a derula o serie de afaceri si pentru a-si servi clientela politica. Fix asta s-a intamplat, sustine Tariceanu, si cu ocazia instituirii initiale a starii de alerta, cand Executivul PNL ar fi incercat sa treaca prin Parlament o serie de prevederi care la ofereau posibilitatea de a face achizitii pentru prietenii de partid.

Prezentam anuntul presedintelui ALDE Calin Popescu Tariceanu:

Asa cum am spus, Guvernul PNL va incerca sa prelungeasca starea de alerta!

Tot asa cum am spus inca de acum cateva zile, ALDE nu va vota aceasta prelungire la prelungire!

De ce?

Motivele sunt multiple. In primul rand, Guvernul ia decizia de a ne tine alertati inca o luna bazandu-se pe dinamica imbolnavirilor. Numai ca ei nu ne spun cum isi dau seama de o anumita evolutie, in sus sau in jos, a numarului de imbolnaviri in conditiile in care noi nu stim cati romani sunt testati. Poti sa ai 3000 de teste intr-o zi, dar tu sa ai sub 1000 de persoane testate. Atata timp cat tu ca stat testezi putin, nu iti poti da seama care e realitatea.

Apoi, numarul de teste zilnice nu e constant. Azi ne anunta ca au sub 3.000 de teste, maine ne zic ca fac 8.000. Nu e normal acest mod de testare, pentru ca nu o sa iti dai seama niciodata cum stai!

Si atunci, in baza a ce vrei sa prelungesti tu starea de alerta? Doar pe vorbele spuse de Tataru sau de Orban? Sa fim seriosi!

Un alt motiv pentru care nu sunt de acord cu prelungirea starii de alerta se refera la necesitatea bolnavilor de a avea acces la spitale, la tratament. In Romania nu avem doar bolnavi de COVID-19, ci avem sute de mii de romani care sufera de alte afectiuni. De aceea, spitalele trebuie sa le fie redate acestora, nu trebuie sa le mai blocam asteptand sa vina poate valul doi.

Sau in spatele acestei dorinte de prelungire a starii de alerta se afla din nou interesele PNL? Cine stie, poate mai au niste lucruri nerezolvate pe care vor sa le solutioneze rapid, in speranta ca nu ne vom da seama. Asa au incercat si cu legea privind starea de alerta. Au venit cu un proiect care prevedea o stare de urgenta ascunsa, doar pentru ca voiau sa aiba sub control spitalele si sperau sa mai faca niste achizitii pentru prietenii de partid. Doar ca Parlamentul le-a dat planurile peste cap.

Sau vor sa fuga de motiunea de cenzura bazandu-se pe responsabilitatea Parlamentului de a nu depune motiune in starea de alerta. Oricum ar fi, e cusuta cu ata alba dorinta de prelungire a starii de alerta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani