Grid star
eveniment

SURPRIZA: IT-ISTII, DETRONATI LA SALARII – Cele mai mari castiguri vin din alt domeniu (Document)

IT-ul a fost detronat in privinta castigurilor salariale. Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net in septembrie s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (16085 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.233 lei).


In august 2022, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (9.395 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.214 lei).

Mai multe informatii, AICI

In luna septembrie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decat in luna august 2022. Castigul salarial mediu net a fost 4.003 lei, in crestere cu 70 lei (+1,8%) fata de luna august 2022.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (16085 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.233 lei).

Septembrie 2022 comparativ cu Septembrie 2021

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%. Indicele castigului salarial real a fost 98,2% in luna septembrie 2022 fata de luna septembrie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 100,5% in luna septembrie 2022 fata de luna august 2022. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 219,0%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna august 2022.

Septembrie 2022 comparativ cu august 2022

In luna septembrie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2022, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Mai multi bani

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
• cu 114,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 57,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, in principal ca urmare a acordarii de prime ocazionale si stimulente, bonusuri pentru management, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”;
• intre 10,0% si 21,5% in extractia minereurilor metalifere, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor);
• intre 3,5% si 5,0% in alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;
• intre 2,0% si 3,5% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor textile, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgica, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea de mobila, fabricarea articolelor de imbracaminte.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna august 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

• cu 10,1% in telecomunicatii;
• intre 2,5% si 5,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii anexe extractiei, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), hoteluri si restaurante, extractia carbunelui superior si inferior, transporturi pe apa, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
In sectorul bugetar , in luna septembrie 2022 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+8,8%, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), respectiv in administratia publica (+1,0%). In sanatate si asistenta sociala, castigului salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-0,4%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani