Transportul alternativ: iata ce a gasit ANAF
07 April 2025 18:26 Lumea Banilor 406
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca in urma unui control antifrauda efectuat la un operator economic din Bucuresti ce desfasoara activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor UBER si BOLT, s-a constatat ca societatea verificata a omis declararea a 96.480 de ore lucrate in perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024 de catre conducatorii auto care nu au figurat niciodata ca angajati ai societatii in cauza, dar care au efectuat in acest interval curse pe o distanta de peste 2.604.000 km.
Potrivit ANAF, operatorul economic bucurestean a obtinut in perioada mentionata venituri in valoare de peste 10,77 milioane de lei fara a declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor si impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat al statului. Asadar, a fost calculat un prejudiciu in valoare de peste 3,82 milioane de lei, pentru recuperarea caruia vor fi sesizate organele de urmarire penala competente.
Prezentam comunicatul ANAF:
“In urma unui control antifrauda efectuat la un operator economic din Bucuresti ce desfasoara activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor UBER si BOLT, inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au constatat ca societatea verificata a omis declararea a 96.480 de ore lucrate in perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024 de catre conducatorii auto care nu au figurat niciodata ca angajati ai societatii in cauza, dar care au efectuat in acest interval curse pe o distanta de peste 2.604.000 km. Pentru a activa in domeniul ride-sharing soferii trebuie sa detina licenta de operator de transport alternativ, iar aceasta poate fi obtinuta doar de o firma sau PFA platitor de TVA intracomunitar.
Avand in vedere aceasta conditie, societatea controlata, care nu detinea o flota auto proprie, a incheiat contracte de comodat pentru autoturismele detinute de conducatorii auto, indeplinindu-se astfel formal cerintele legale de desfasurare a acestei activitati. Precizam ca operatorul economic bucurestean a obtinut in perioada mentionata venituri in valoare de peste 10,77 milioane de lei fara a declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor si impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat al statului.
Asadar, a fost calculat un prejudiciu in valoare de peste 3,82 milioane de lei, pentru recuperarea caruia vor fi sesizate organele de urmarire penala competente. Inspectorii DGAF desfasoara permanent actiuni de control antifrauda in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale in domeniul prestarii serviciilor direct catre populatie, precum si in alte domenii economice in care au fost identificate fenomene de indisciplina financiara ori slaba conformare la declarare”.
Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare