Tranzactia Vodafone-Digi-Telekom: “Consiliul Concurentei a formulat opt ingrijorari”
Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) a formulat opt ingrijorari referitoare la tranzactiile prin care Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi Romania S.A. ar prelua anumite active ale aceleiasi companii. Ingrijorarile rezultate in urma analizei efectuate de autoritatea de concurenta vizeaza, printre altele, conditiile de pret si impactul asupra calitatii anumitor servicii oferite clientilor.
Potrivit Consiliului, cele doua tranzactii ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descarcare a datelor si exista ingrijorarea ca resursele de spectru pe care cele doua companii ar urma sa le detina ar putea sa nu fie utilizate integral. De asemenea, ar putea fi afectat accesul companiei Orange Romania SA la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicatii mobile ale Telekom Romania Mobile Communications S.A. Autoritatea de concurenta mai sustine ca tranzactiile ar avea impact negativ pe piata de gros a serviciilor de acces si originare de apeluri in retele mobile din Romania, in urma posibilei disparitii Telekom ca furnizor de astfel de servicii.
Prezentam comunicatul Consiliului Concurentei:
“Consiliul Concurentei a formulat opt ingrijorari referitoare la tranzactiile prin care Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi Romania S.A. ar prelua anumite active ale aceleiasi companii. Ca urmare, cele doua companii implicate in aceste operatiuni pot transmite autoritatii de concurenta propuneri de angajamente menite sa inlature ingrijorarile identificate in ceea ce priveste impactul asupra mediului concurential. Propunerile de angajamente vor fi evaluate si vor fi supuse consultarii publice pe site-ul institutiei.
'Este esential ca, in urma acestor tranzactii, calitatea serviciilor oferite consumatorilor sa nu scada, ci dimpotriva, sa se imbunatateasca. Vrem sa ne asiguram ca retelele vor functiona la standarde inalte, ca acoperirea si viteza serviciilor vor ramane competitive si ca planurile de investitii in infrastructura vor continua, astfel incat utilizatorii sa beneficieze de servicii mai bune pe termen lung. Evaluam toate efectele asupra concurentei si colaboram cu ANCOM, dar vrem sa aflam si punctele de vedere ale celor afectati', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Conditiile de pret
Ingrijorarile rezultate in urma analizei efectuate de autoritatea de concurenta vizeaza, printre altele, conditiile de pret si impactul asupra calitatii anumitor servicii oferite clientilor. Astfel, cele doua tranzactii ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descarcare a datelor si exista ingrijorarea ca resursele de spectru pe care cele doua companii ar urma sa le detina ar putea sa nu fie utilizate integral. De asemenea, ar putea fi afectat accesul companiei Orange Romania SA la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicatii mobile ale Telekom Romania Mobile Communications S.A. In plus, tranzactiile ar avea impact negativ pe piata de gros a serviciilor de acces si originare de apeluri in retele mobile din Romania, in urma posibilei disparitii Telekom ca furnizor de astfel de servicii. Acest aspect, legat de lipsa unei alternative viabile din partea Digi, ar putea duce la inrautatirea ofertelor de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO). O alta ingrijorare a autoritatii de concurenta se refera la faptul ca ar putea fi afectata disponibilitatea serviciilor de telefonie mobila pre-paid pentru clientii Telekom preluati de Digi Romania: exista riscul ca aceasta sa ofere aceste servicii pentru o perioada foarte scurta, in conditii de calitate si de pret mai slabe, pentru ca, apoi, compania sa renunte la furnizarea lor.
Tranzactia prin care Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A. ar putea afecta conditiile de pret de care vor beneficia clientii post-paid persoane fizice ai Telekom ce vor fi preluati si conditiile de pret ale serviciilor machine-tomachine (M2M) furnizate de catre Telekom Mobile Romania Communications S.A.. Suplimentar, ar putea fi afectate si conditiile comerciale in care Telekom va furniza catre Veridian Systems SRL servicii de hosting in temeiul contractului incheiat. Reamintim ca Digi intentioneaza sa preia unele active ale Telekom: drepturile de utilizare a unor frecvente radio, o parte din turnurile, infrastructura si echipamentele acestora, precum si intreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobila prepaid. Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A”.