Grid star
business capital

TRANZACTII CU TITLURI DE STAT – Ministerul de Finante a derulat prima operatiune de administrare a pasivelor, constand in preschimbarea de titluri aflate in circulatie

Ministerul Finantelor condus de Adrian Caciu (foto), cu sprijinul BNR in calitate de administrator de piata, a derulat prima operatiune de administrare a pasivelor, constand in preschimbarea de titluri de stat aflate in circulatie, detinute de mediile investitionale, care urmeaza sa fie scadente in viitorul apropiat, cu titluri nou emise, prin redeschiderea unei emisiuni existente.


Operatiunea s-a bucurat de un interes foarte mare, cererea totala ridicandu-se la peste 1 miliard de lei pentru titlurile nou emise scadente in anul 2031. Suma adjudecata a fost de 225 milioane de lei, cu 25 de milioane de lei peste tinta propusa initial, in conditiile unui randament mediu foarte competitiv, la nivelul de 7.47%.
Operatiunea a constat in preschimbarea prin licitatie competitiva a doua emisiuni de titluri de stat scadente in prima jumatate a anului viitor (aprilie si iunie) simultan cu inlocuirea acestora prin redeschiderea unei emisiuni de titluri de stat existente cu scadenta in luna septembrie, anul 2031.

Reducerea riscului de refinantare

Obiectivul avut in vedere de Ministerul Finantelor prin utilizarea acestor operatiuni este reducerea riscului de refinantare prin diminuarea necesarului de refinantare pe termen scurt (aferent emisiunilor de titluri de stat in volume mari scadente in anul 2023) si, respectiv, extinderea duratei portofoliului de datorie guvernamentala pe piata interna.
Succesul acestei prime operatiuni de management al pasivelor realizate pe piata interna, releva faptul ca aceste instrumente care fac parte din eforturile de modernizare si eficientizare a procesului de administrare a portofoliului de datorie publica de catre Ministerul Finantelor vin in intampinarea necesitatilor investitionale si de gestionarea portofoliilor de active financiareale pietei. Astfel de operatiuni reprezinta in acelasi timp o continuare a operatiunilor similare realizate deja pe piata externa si reflecta un management activ al pasivelor guvernamentale de catre Ministerul Finantelor in scopul atingerii obiectivelor aferente strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu. Ministerul Finantelor va avea in vedere in continuare astfel de operatiuni in anul 2023, urmare a dialogului si consultarii permanente cu mediile investitionale”, precizeaza Finantele.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani