Grid star
eveniment

TVA-UL SE REDUCE LA 5% - Premierul anunta reducerea costului energiei electrice la compensator. Ce se intampla cu facturile emise de furnizori, dar care nu au respectat plafoanele reglementate

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat marti, 11 ianuarie 2021, ca de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  pana la 300 Kwh la energie vor beneficia de o noua schema de protectie, care va include TVA redus la 5%. Seful Executivului sustine ca se va reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare si contravaloarea certificatelor verzi.


Ciuca promite si elaborarea unei scheme de sprijin si pentru gazele naturale. Potrivit acestuia, pentru garantarea eficientei masurilor de protectie a cetatenilor - consumatori casnici -, urmeaza a fi refacute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Astfel, pana la refacerea calculelor de catre furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtatoare de penalitati. Executivul analizeaza si introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, incepand cu 1 aprilie. Ciuca a spus ca sunt necesare si masuri de sprijin pentru companii, in aceasta perioada dificila generata de cresterea preturilor la energie:

“Aceste masuri vor contribui la cresterea rezilientei economice si la mentinerea locurilor de munca pentru romani”.

Iata anuntul facut de Nicolae Ciuca:

“Am convocat, astazi, o sedinta cu ministrii Finantelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului si presedintele ANRE pentru a stabili noi masuri de protejare a populatiei si a intreprinderilor de efectele cresterii preturilor la energie.
Romanii au nevoie de garantii privind corectitudinea facturarii consumului de energie electrica si gaze naturale.
In acelasi timp, sunt necesare si masuri de sprijin pentru companii, in aceasta perioada dificila generata de cresterea preturilor la energie. Aceste masuri vor contribui la cresterea rezilientei economice si la mentinerea locurilor de munca pentru romani.
Pentru garantarea eficientei masurilor de protectie a cetatenilor - consumatori casnici -, urmeaza a fi refacute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Pana la refacerea calculelor de catre furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtatoare de penalitati.

Compensari

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de  pana la 300 Kwh  vor beneficia de o noua schema de protectie, care va include TVA redus la 5%, precum si compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.
Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare si contravaloarea certificatelor verzi.
Vom elabora o schema de sprijin si pentru gaze naturale.

Schema de sprijin pentru IMM-uri

In domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare vom lansa masurile de sprijin la 1 februarie si le vom mentine active pana la data de 1 iulie.
Analizam, totodata, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, incepand cu 1 aprilie.
Protejarea cetateanului este principala preocupare a guvernului pe care il conduc si vom dispune masuri in consecinta. Este insa foarte important sa intelegem ca toate aceste masuri necesita coerenta si coordonare, folosind toate parghiile decizionale de care dispunem.
Vom prezenta toate aceste masuri in urmatoarea sedinta a coalitiei”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani