Grid star
eveniment

UE VA INTRA CU DATORII URIASE IN 2021 – Nu scapa nimeni de recesiune

Uniunea Europeana (UE) va intra cu datorii uriase in 2021. Asa arata Raportul ASF, si toate statisticile la nivel mondial. Se pare ca niciun stat UE nu va scapa de recesiune.

Explicit, cea mai recenta analiza asupra tarilor emergente, adjudecata de catre Moody`s (binecunoscuta agentie de rating), releva faptul ca pandemia de coronavirus, lasa si va lasa urme adanci asupra calitatii creditului si bunastarii, in ciuda tuturor masurilor ce au fost luate pentru regresarea economica, din ultima perioada.

Se pare ca izolarea sau nenumaratele masuri de ordin fiscal nu au reusit sa stopeze inevitabilul. El se va produce si va fi din ce in ce ma vizibil in anul 2021, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in raportul emis marti, 17 noiembrie 2020.

Potrivit agentiei de rating, conditiile financiare vor ramane relaxate in majoritatea tarilor emergente, ca urmare a politicilor monetare acomodative, dar este putin probabil sa se stabilizeze complet toate elementele fundamentale ale creditarii.

Rezilienta nu va fi uniforma la nivelul pietelor emergente, mai multi factori, cum ar fi abilitatea de a restabili venituri si castiguri, indatorarea mai mare si adaptarea la riscurile si oportunitatile specifice, vor contura performanta emitentilor de datorie in 2021.

Statisticile arata ca statele din Asia vor scapa de recesiune, in timp ce guvernele si companiile cu profiluri slabe de creditare, respectiv cu cerinte semnificative de finantare externa se vor confrunta cel putin timp de un an cu probleme uriase de lichiditate.

Mai grav de atat, guvernele tarilor emergente isi vor transfera preocuparile de la gestionarea pandemiei, la administrarea datoriilor mari, riscurile de finantare externa ramanand ridicate pentru guvernele cu lipsa de lichiditati. Astfel, veniturile companiilor se vor restabili la viteze diferite de-a lungul sectoarelor.

Totusi, exista si vesti bune! E drept, pe termen lung, vorbim despre cativa ani. Astfel, companiile din sectoarele de retail, transport si auto vor reveni la niveluri pre - criza de vanzare in cativa ani, iar producatorii de energie se vor baza pe o redresare robusta a preturilor pentru a imbunatatii performanta financiara, mai este subliniat in raportul ASF, de marti, 17 noiembrie 2020.

*Cititi aici Raportul integral emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani