Grid star
eveniment

VACCINUL ANTI-COVID, „AUR LICHID” PENTRU CRIMA ORGANIZATA – Interpol da alarma cu privire la securitatea globala a vaccinarii

Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock (foto), a avertizat ca retelele de crima organizata se pregatesc sa falsifice vaccinurile COVID-19 si sa le infiltreze in retelele de distributie. Semnalul de alarma a fost lansat pe 19 noiembrie, imediat ce Pfizer a anuntat succesul din faza 3 a testarii vaccinului sau. O stire uriasa, privind securitatea globala a vaccinarii a trecut aproape neobservata in presa si complet ignorata de autoritati. Avertismentul a fost reluat duminica, 29 noiembrie, de fostul sef al Agentiei Scotiene pentru Combatere a Criminalitatii si Drogurilor, Graeme Pearson, care insista, din nou, ca stocurile de vaccin pot fi furate de organizatii criminale. Transparency International lanseaza, la randul sau, semnale de alarma cu privire la hei-rupismul de PR al companiilor farmaceutice care diminueaza dramatic increderea populatiei in vaccin. Organizatia pentru drepturile omului detaliaza cum vaccinul ar putea deveni o „arma” in jocul geopolitic.

Niciun oficial nu a catadicsit sa explice populatiei cum va fi securizata distributia vaccinului, atat din punct de vedere al asigurarii conditiilor de transport, a infrastructurii de distributie, cat si din punctul de vedere al masurilor luate pentru a preveni furtul vaccinurilor sau infiltrarea pe piata a vaccinurilor false.

Dar semnalele de alarma curg. Atat dinspre reprezentantii fortelor de ordine, din partea sectorului medical si dinspre organizatiile pentru apararea drepturilor omului, una dintre cele mai puternice voci fiind Transparency International.

Centrul de investigatie jurnalistica pentru Raportarea Crimei Organizate si Coruptiei (Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP) a preluat, pe 19 noiembrie, declaratiile secretarului general al Interpol, Jürgen Stock, care a exprimat ingrijorarea cu privire la securitatea distributiei globale a vaccinului.

Cererea mare combinata cu o oferta limitata va face ca vaccinurile COVID-19 sa fie echivalentul aurului lichid pentru retelele de criminalitate organizata de indata ce vor fi disponibile”, a declarat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

Seful Interpol a subliniat, de asemenea, ca „este esential sa se ia masuri acum, atat pentru a proteja lantul legitim de aprovizionare pentru momentul in care vaccinul este gata, cat si pentru a preveni producerea si distributia de vaccinuri false COVID-19”.

Interpol a avertizat ca vaccinurile ar putea deveni o alta piesa a puzzle-ului activitatilor infractionale legate de pandemie

Pe masura ce situatia globala COVID-19 continua sa evolueze, la fel trebuie sa raspunda fortele de ordine si aceste orientari actualizate sa ofere un document de referinta util pentru ofiterii din prima linie sa se protejeze pe ei insisi si comunitatile pe care le deservesc”, a mai precizat, la acel moment, seful Interpol, Jürgen Stock.

Dupa o tacere de mai multe zile care a urmat deschiderii acestui subiect de catre Interpol, o alta voce specializata in crima organizata revine asupra acestuia.

Fostul sef al Agentiei Scotiene pentru Combatere a Criminalitatii si Drogurilor, Graeme Pearson, a declarat duminica, 29 noiembrie, pentru glasgowlive.co.uk.

Stocul ar putea fi furat in volum in timpul procesului de tranzit sau depozitare si redirectionat pentru vanzarile transnationale cu ridicata. Criminalitatea organizata este interesata de aceasta perspectiva si cauta informatii pentru a stabili unde si cand era disponibila o tinta adecvata”, a spus Graeme Pearson.

Pearson a declarat ca, in acest context, consiliile de sanatate ar trebui sa colaboreze cu autoritatile pentru a asigura securitatea stocurilor, iar politia ar trebui sa monitorizeze grupurile de criminalitate care ar putea fi interesate de vaccinuri.

Transparency International trage atentia ca vaccinurile ar putea deveni o noua arma in jocul geopolitic

Transparency International a avertizat, de asemenea, ca vaccinurile ar putea deveni o noua arma in mainile statelor puternice, care le-ar putea folosi pentru a „exercita o influenta geopolitica”, dar si in mainile infractorilor.

Intr-un articol publicat pe 16 noiembrie, Jonathan Cushing, seful proiectelor pe Sanatate din cadrul TI, vorbeste despre „lucruri trecute sub tacere cu privire la provocarile vaccinului anti-COVID: coruptia si distributia”.

Multe tari nu au ceea ce Organizatia Mondiala a Sanatatii considera a fi sisteme de reglementare a medicamentelor functionale si integrate, ceea ce face mai probabil ca pe piata sa apara vaccinuri necorespunzatoare si falsificate. Impactul acestora ar putea fi devastator, alimentand scepticismul si neincrederea, inrautatind pandemia si, in cele din urma, costand vieti.

Adaugati la aceasta riscul real ca vaccinurile sa devina o noua arma cu care statele puternice incearca sa exercite o influenta geopolitica. Peste 30 de tari si-au exprimat deja interesul pentru primirea vaccinului rus Sputnik V. Vaccinul a fost aprobat de Rusia in august, inainte de studiile de faza 3, intr-o miscare criticata de unii ca fiind grabita si motivata mai degraba de nationalism decat de stiinta”, scrie Jonathan Cushing.

Companiile farmaceutice, acuzate de lipsa de transparenta si de comunicare de PR intr-o chestiune de viata si de moarte la nivel global

Transparency International critica deopotriva si comunicarea de PR facuta de celelalte companii farmaceutice care au anuntat un mare succes in faza a treia a testarii.

Atat pentru Pfizer / BioNTech, cat si pentru Moderna, datele timpurii privind vaccinul au fost raportate prin comunicate de presa, o abordare intampinata de critici, inclusiv de editorul sef al Lancet (n.r. Una dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice). Aceasta practica - spre deosebire de publicarea datelor complete intr-un jurnal medical evaluat de catre colegi - a fost descrisa de Dr. Peter Hotez de la Colegiul de Medicina Baylor ca „scrisa pentru investitorii lor. ... Se face intr-un mod care nu tine cont de impactul sau asupra sanatatii publice si trebuie sa se opreasca”, a mai avertizat Jonathan Cushing.

In mod surprinzator, stirile pozitive privind vaccinul au condus la o crestere de aproape 15% a pretului actiunii Pfizer si a coincis cu vanzarea planificata anterior de 62% din actiunile sale ale CEO-ului (in valoare de 5,6 milioane USD).

Transparency International invita companiile farmaceutice care au anuntat vaccinul, beneficiare a contracte de miliarde de dolari cu guvernele din intreaga luma, sa dea dovada de responsabilitate sociala.

Acum mai mult ca oricand, companiile farmaceutice trebuie sa respecte standardele de responsabilitate sociala. Cu siguranta, este dificil sa se impuna transparenta, deoarece informatiile critice pot fi protejate sub termenul „informatii sensibile din punct de vedere comercial”. Totusi, miliarde de dolari in fonduri publice au sprijinit atat vaccinul Pfizer / BioNTech, cat si vaccinul Moderna, fie ca finantare pentru cercetare si dezvoltare, fie ca investitii timpurii. In cazul Moderna, aducerea vaccinului la licenta va fi fost in intregime sprijinita din fonduri publice. In consecinta, actionarii nu sunt singurii carora le raspund companiile farmaceutice; publicul larg, platitorii de taxe si impozite sunt, de asemenea, investitori cheie”, mai spune specialistul Transparency International.

Cushing a mai spus ca transparenta este cheia unei distributii echitabile si ca poate asigura ca accesul sau lipsa accesului la vaccin „nu este utilizat in detrimentul populatiilor marginalizate sau pentru a incuraja patronajul politic”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani