Grid star
analize

Vedem un esec in cazul liberalizarii pietelor de enegie si gaze

Preturile cresc, scad, asta este in economia de piata”.

Declaratia apartine unui economist si a fost facuta in contextul discutiilor despre faptul ca preturile la energie, gaze, alimente si combustibili au explodat.

Din punctul meu de vedere, este o idealizare a liberalismului si a principiului “mainii invizibile” a lui Adam Smith. Din pacate, aceasta mana nu exista atunci cand vorbim despre esecul pietei.

Notiunea de esec al pietei o gasim in manualele de macroeconomie. Esecul pietei apare atunci cand exista o alocare ineficienta a resurselor pe piata libera, unul dintre motive fiind monopolul (oligopolul).

Vedem un astfel de esec in cazul liberalizarii pietelor de enegie si gaze.

Joseph Stiglitz, economist laureat al Premiului Nobel, spunea ca: “guvernul are un rol important in economiile moderne, deoarece redreseaza esecul pietelor, redistribuie venitul”.

Guvernele au avut un rol important in timpul crizei financiare din 2008, trebuie sa aiba si acum.

Daca intelegem gravitatea situatiei sociale si economice in care ne aflam, daca admitem ca piata a esuat, vom gasi solutiile pentru ca actuala criza sa fie depasita.

Masurile de tipul interventiei curajoase in reglementarea pietei sunt necesare atunci cand nu exista echilibru intre cerere si oferta si cresterea preturile este bazata doar pe specula.

Daca solutiile pentru eliminarea cauzelor cresterii nejustificate a preturilor nu sunt implementate acum, costurile economice si sociale vor fi mult mai mari si cu consecinte pe care cu greu ni le putem imagina.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani