Timisoara Food Summit 2025: Optimism si perspective de extindere regionala
Timisoara Food Summit 2025, editia a IV-a, aduce tehnologiile viitorului in atentia antreprenorilor prezenti la summit-ul din Banat, eveniment desfasurat la Universitatea Politehnica Timisoara.
Rectorul UPT, conf. univ. dr. Florin Dragan, prezinta realizarile universitatii in materie de tehnologie de ultima ora, cum este primul program de licenta din Romania dedicat dronelor si informaticii aplicate sau proiectele de microsateliti.
Prezentam comunicatul oficial:
"TimisoaraFoodSummit 2025, editia a IV-a, aduce tehnologiile viitorului in atentia antreprenorilor prezenti la summit-ul din Banat, eveniment desfasurat la Universitatea Politehnica Timisoara.
Rectorul UPT, conf. univ. dr. Florin Dragan, prezinta realizarile universitatii in materie de tehnologie de ultima ora, cum este primul program de licenta din Romania dedicat dronelor si informaticii aplicate sau proiectele de microsateliti. Devine tot mai clar ca senzorii, robotii, dronele sau AI (Inteligenta Artificiala) sunt cuvintele cheie pentru succesul in agribusiness, iar oamenii de afaceri sunt constienti de acest lucru.
La fel gandesc si ceilalti reprezentanti ai mediului academic prezenti - Prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara subliniaza parteneriatul solid dintre USV si Politehnica - , dar si ai institutiilor statului care sustin dezbaterea la un nivel ridicat. Iau nastere discutii intense, constructive, iar pe alocuri aprige.
Ne aflam la Timisoara, o zona agricola importanta a tarii si un centru economic care contribuie semnificativ la PIB-ul Romaniei. Prefectul judetului, Cornelia – Elena Micicoi, spune ca Timisul are toate ingredientele pentru a deveni un hub regional al inovatiei si sustenabilitatii.
„Viitorul industriei alimentare in Timis nu tine doar de ceea ce producem, ci de cum producem, consumam si cum ne respectam resursele, este un viitor in care inovatia si responsabilitatea merg in aceeasi directie, iar Timisul are sansa de a fi lider in aceasta directie. Ii invit pe toti cei prezenti, antreprenori, inovatori, tineri si institutii publice sa colaboram, sa experimentam, sa testam si sa implementam solutii care aduc valoare reala comunitatii si mediului”, arata Cornelia Micicoi.
Teodor Mihaescu, proprietarul Castel Salbek, ne prezinta o initiativa de succes, care poate fi replicata in multe zone din tara si sa ajute astfel comunitatile locale sa obtina venituri importante. Regenerarea rurala incepe sa prinda si la noi, mai ales ca se vad si primele rezultate.
„Am inceput sa incercam sa convingem comunitatea ca exista un potential agricol extraordinar de mare… (…) De vreo doi ani si jumatate am facut o societate care sa-i ajute sa vanda produsele, am infiintat prima ferma avicola pentru cresterea puilor de carne, acum am dat drumul si la o ferma de gaini ouatoare, iar de anul viitor vom dezvolta ferme de rate, gaste, curcani si iepuri. Incerc sa-i conving ca pot sa munceasca mai putin, dar cu rezultate mult mai bune. Anul acesta vrem sa finalizam si un proiect de sere”, declara Teodor Mihaescu, fondatorul Castel Farms Group din Petris, judetul Arad.
Viitorul incepe acum
Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, face trecerea de la dronificare, capitol la care Romania sta destul de bine la acest moment, ocupand locul doi in Europa dupa Franta, la fermele automate. Vrem, nu vrem, acesta este viitorul.
„Vorbim despre un viitor care este foarte apropiat, multe lucruri componente ale lui exista deja, este vorba de fermele automate, in care interventia umana este zero si in care tot lantul se construieste pe IoT (Internet of Things), in principal, pentru partea de senzori, pe servomecanisme de tip robot. Aici este cheia. Deocamdata automatizarea completa este inca un deziderat, aceasta cale este cheia succesului intr-un viitor foarte apropiat”, ne atrage atentia Varujan Pambuccian.
Dan Tone, fondatorul Eutron ne aduce cu picioarele pe pamant: „Robotii sunt viitorii nostri colegi, ei ne ajuta si o vor mai face, nu ne elimina. Ne ajuta sa castigam timp pentru angajatii nostri”, afirma Tone.
Robotii si-au facut deja aparitia in multe sectoare de activitate, iar HoReCa, care apeleaza la lucratori straini in lipsa ofertei de forta de munca la nivel intern, este un astfel de exemplu. Unul din sase angajati este din Nepal si Sri Lanka. Daca un angajat strain presupune costuri de circa 10.000 euro pe an, un robot costa 6.000 de euro. Concluziile le trageti singuri.
Arc peste timp
Adrian Chesnoiu, director general al AFIR, probabil institutia din Romania care sta cel mai bine la capitolul automatizare, declara ca nu avem cum sa ne opunem progresului si nici nu este cazul sa ne temem de toate aceste noutati tehnologice care vin peste noi – 'Important este sa stim cum le interconectam. Oamenii intotdeauna vor fi deasupra masinilor si le vor utiliza, astfel incat sa le produca mult mai multa valoare si sa aiba si o relaxare mai mare, sa folosim timpul mult mai bine'.
Asa cum ne-a obisnuit, Adrian Chesnoiu trage si concluziile summit-ului din Banat: cu putin ajutor business-urile antreprenoriale locale vor putea sa capete anvergura nu doar nationala, ci si regionala. Iar timpul o va demonstra, poate nu peste cativa ani, dar peste 15 ani, de exemplu, sa nu ne miram daca unele dintre firmele prezente astazi la TimisoraFoodSummit vor fi jucatori importanti la nivel international.
'Timisul este cel mai mare judet agricol din Romania, cu cel mai mare numar de ovine si un potential urias, se investeste mult in fabrici de procesare, sunt produse exceptionale in tara aceasta si trebuie sa existe sprijin din partea autoritatilor statului si pe partea de promovare, astfel incat consumatorul roman sa se indrepte catre ele, in felul acesta sustinand niste producatori minunati.
Eu va dau in scris, cand vom participa la TimisoaraFoodSummit peste 15 ani o mare parte dintre ei vor fi extrem de puternici pe segmente de piata bine determinate si vor face fata atat la nivel nation al, cat si la nivel regional', se arata increzator Adrian Chesnoiu.
Timpul va demonstra cata dreptate are, dar noi suntem convinsi ca asa va fi!
Sponsori TimisoaraFoodSummit 2025:
Smart Home Development (Sponsor Platinum), Computerland (Sponsor Gold), Profi (Sponsor Silver), Eutron Invest Romania, Centrul General de Arhivare
(Sponsori Sustenabilitate), Lactate de Ibanesti – Mirdatod (Sponsori Brand & Product Exposure).
Expozanti: Serele SupeR Cooperativa Agricola
Parteneri:
Biris Goran SPARL, Academia De Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Universitatea de Stiintele Vietii “Regele Mihai I” din Timisoara, Universitatea Politehnica Timisoara, Castel SALBEK, Auchan.
Parteneri media:
Food Biz, Agrostandard News, Lumea Banilor, Revista Economistul, Ziua de Vest, Capital, Money.ro, InfoFinanciar, Radio Timisoara, Evenimentul Zilei, romaniafunctioneaza.