Grid star
business capital

VIN MASURILE DE AUSTERITATE – Prima lovitura pentru romani: cresterea TVA

Cresterea TVA. Asta va fi prima masura de austeritate implementata in 2021. Scenariul a fost lansat de reprezentantul uneia dintre cele mai importante banci din Romania. Este vorba despre Valentin Tataru, economistul ING Bank.

Astfel, Valentin Tataru sustine ca una dintre masurile fiscale la care ne putem astepta in 2021, dupa alegerile parlamentare, este majorarea TVA. Cu cat anume, reprezentantul ING Bank nu a precizat insa. “Pentru 2021, avem o prognoza de 2,5% atat pentru inflatia medie, cat si pentru cea de la sfarsitul anului, pe care o afirmam in continuare, desi recunoastem ca riscurile sunt clar distorsionate cel putin pentru inflatia medie mai mica. Cu toate acestea, exista inca o vizibilitate politica limitata dincolo de alegerile din decembrie, in special in ceea ce priveste aspectul fiscal, in care credem ca nu poate fi exclusa o corectie a bugetului printr-o reforma fiscala (o majorare a TVA este principalul nostru suspect). Banca Nationala a Romaniei urmeaza sa isi publice Raportul privind inflatia in noiembrie si, impreuna cu reducerea previziunilor sale cel putin pentru 2020, va sublinia probabil incertitudinile care depasesc alegerile”, a declarat economistul ING Bank Valentin Tataru, pentru economica.net.

Efectele cresterii TVA

Predictia lui Valentin Tataru privind cresterea TVA intra in contradictie flagranta cu promisiunile facute de ministrul Finantelor Florin Citu (foto dreapta), care s-a batut in piept cu faptul ca nu vor fi majorari de taxe. Efectele cresterii TVA vor fi insa devastatoare pentru romani. O afirma profesorul Cristian Socol, important analist economic. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de joi, 15 octombrie 2020, Socol arata ca o crestere a TVA ar insemna scaderea puterii de cumparare a populatiei, afectata urmand sa fie in primul rand populatia cu venituri mici.

Iata comentariul profesorului Cristian Socol:

“Austeritate dupa alegeri. Scenariile publicate in urma cu 2 luni de echipa economica a A3 se confirma. Economistul sef al ING estimeaza ca Guvernul va creste TVA dupa alegeri. Aceasta inseamna o scadere a consumului si reducerea ratei de crestere economica. Cresterea TVA va conduce la cresterea inflatiei si la reducerea puterii de cumparare a populatiei. Cresterea TVA la alimente va reprezenta o lovitura puternica in primul rand pentru populatia cu venituri mici, acolo unde ponderea bunurilor alimentare in cosul de consum este mai ridicata”.

Desigur, adaugam noi, scenariul cresterii TVA este valabil in contextul in care PNL va ramane la guvernare si dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, deci si incepand cu 2021. Asta intrucat liderii PSD in frunte cu Marcel Ciolacu, precum si liderii PRO Romania Social Liberal Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu au respins categoric o asemenea masura.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani