Grid star
eveniment

Bolojan inoata in ape tulburi cu masurile de austeritate. Agentia de rating Moody's: “Riscul ca unele dintre masurile planificate sa nu genereze contributia estimata”

Agentia de rating Moody's identifica riscul ca unele dintre masurile de austeritate pe care Guvernul condus de Ilie Bolojan (foto) si-a asumat raspunderea (click aici pentru a citi) sa nu genereze contributia estimata la reducerea deficitului, fie din cauza unor deficiente in executie, fie din cauza unor conditii economice neprevazute.

Informatia apare chiar in anuntul Ministerului de Finante, care prezinta aceasta informatie undeva la coada, incercand sa justifice masurile luate si faptul ca Moody's apreciaza eforturile Guvernului Romaniei de a reduce deficitul bugetar, “considerand masurile fiscal-bugetare recent asumate drept un pas important" in directia echilibrarii bugetare”. 
Daca masurile de austeritate nu aduc banii calculati de Guvern la buget, recomandarea agentiei de rating este ca Executivul sa fie pregatit sa realizeze ajustari daca este necesar, pentru a se asigura ca obiectivele fiscale sunt atinse si programul de consolidare ramane pe traiectoria stabilita. Posibil, alte cresteri de taxe, in opinia noastra.

Probleme la datoria publica

In ceea ce priveste datoria guvernamentala, desi aceasta ar continua sa creasca pana la 62,6% din PIB la sfarsitul anului 2026 (de la 54,8% in 2024), Moody's estimeaza acum ca  se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB incepand cu 2029. Aceasta proiectie este sub nivelul maxim de aproape 71% din PIB prognozat in martie, cand perspectiva Romaniei a fost schimbata in negativa.

Prezentam comunicatul Ministerului de Finante:

“Agentia internationala de rating Moody's apreciaza eforturile Guvernului Romaniei de a reduce deficitul bugetar, considerand masurile fiscal-bugetare recent asumate drept 'un pas important' in directia echilibrarii bugetare. In cel mai recent raport al agentiei, publicat pe 9 iulie, Moody's subliniaza ca planul Guvernului ar trebui sa reduca deficitul si sa incetineasca cresterea datoriei publice mai repede decat anticipa anterior.
Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat saptamana aceasta va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contributia semnificativa venind din majorarea cotelor TVA incepand cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimeaza o consolidare bugetara de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al masurilor adoptate in 2025 si al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende si plafonarea indexarii salariilor si pensiilor din sectorul public).
Totodata, agentia subliniaza ca implementarea completa si eficienta a masurilor si mentinerea disciplinei fiscale vor fi esentiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetara, avand in vedere amploarea consolidarii planificate.
'Dupa semnalul de incredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, in cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirma ca strategia actualului Guvern este una sustenabila, care va reconstrui increderea in Romania. Continuam sa implementam reformele necesare nu doar pentru a consolida finantele publice, ci pentru a face din Romania o destinatie din ce in ce mai atractiva investitional, care sa ofere mai multe oportunitati tuturor', a declarat Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.

Principalele recomandari si provocari semnalate de Moody's
Raportul Moody's evidentiaza o serie de recomandari si provocari esentiale pentru succesul consolidarii fiscale a Romaniei:
    • Aderarea stricta la tintele fiscale: Moody's subliniaza ca respectarea cu strictete a tintelor fiscale stabilite este esentiala pentru succesul programului de consolidare. Angajamentul ferm fata de obiectivele bugetare este considerat crucial pentru a mentine credibilitatea fiscala a Romaniei si pentru a asigura o reducere durabila a deficitului. Agentia avertizeaza ca orice deviere de la planul asumat ar putea submina eforturile de stabilizare si ar putea exercita presiuni descendente suplimentare asupra ratingului suveran al tarii.
    • Gestionarea provocarilor de implementare: Agentia de rating atrage atentia asupra faptului ca implementarea completa si eficienta a pachetului de masuri fiscale va fi o provocare semnificativa. Moody's identifica riscul ca unele dintre masurile planificate sa nu genereze contributia estimata la reducerea deficitului, fie din cauza unor deficiente in executie, fie din cauza unor conditii economice neprevazute. In acest context, recomandarea este ca Guvernul sa fie pregatit sa realizeze ajustari daca este necesar, pentru a se asigura ca obiectivele fiscale sunt atinse si programul de consolidare ramane pe traiectoria stabilita.
    • Implementarea pachetului secundar si a reformelor PNRR: Moody's considera implementarea integrala a celui de-al doilea pachet de masuri fiscale si a reformelor prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ca fiind cruciala pentru o consolidare fiscala suplimentara si, implicit, pentru accesarea fondurilor europene.
    • Maximizarea absorbtiei fondurilor UE: Accesarea fondurilor din PNRR si din bugetul UE este esentiala pentru sustinerea cresterii economice, mai ales in contextul impactului programului de consolidare fiscala. Conform raportului Moody's, maximizarea absorbtiei acestor fonduri va atenua presiunile economice pe termen scurt si va contribui la realizarea potentialului de crestere pe termen mediu, facilitand in acelasi timp eforturile de ajustare fiscala.

Deficitul bugetar si datoria publica, pe o traiectorie imbunatatita
Daca masurile fiscal - bugetare sunt implementate integral, Moody's anticipeaza ca deficitul fiscal al Romaniei ar putea ajunge la 7,8% din PIB in 2025 si 6,1% din PIB in 2026. Aceasta reprezinta o imbunatatire fata de prognozele anterioare ale agentiei, care indicau un deficit de 8,3% si, respectiv, 7,7% din PIB.
In ceea ce priveste datoria guvernamentala, desi aceasta ar continua sa creasca pana la 62,6% din PIB la sfarsitul anului 2026 (de la 54,8% in 2024), Moody's estimeaza acum ca datoria se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB incepand cu 2029. Aceasta proiectie este sub nivelul maxim de aproape 71% din PIB prognozat in martie, cand perspectiva Romaniei a fost schimbata in negativa.
Agentia de rating apreciaza, de asemenea, intentia Guvernului de a adopta un al doilea pachet de masuri, pana la sfarsitul lunii iulie a.c., care ar putea include noi masuri fiscale atat pentru generarea de venituri cat si pentru reducerea cheltuielilor de investitii in 2025 si 2026. Acestea, impreuna cu reforme in guvernanta companiilor de stat si a agentiilor de reglementare, vor contribui suplimentar la reducerea deficitului, subliniaza raportul.
Totodata, analiza Moody`s publicata pe 9 iulie face trimitere la decizia de retrogradare a ratingului la Negativ din 14 martie, in care se mentiona ca decizia poate fi reversata la Stabil, daca situatia economica se va imbunatati. Mai exact, daca indicatorii legati de sustenabilitatea datoriei publice nu se vor inrautati atat de mult pe cat estima Moody’s in acel moment, ratingul Romaniei poate fi readus la perspectiva stabila”.

Sursa foto: Facebook Ilie Bolojan

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani